Gábor, Karina, Ders

Aretha Franklin letiltotta a róla készült dokumentumfilmet

2015.09.06. 18:38 Módosítva: 2015-09-06 18:46:39

Programkereső

Az énekesnőnek sikerült megakadályoznia, hogy a vele készült dokumentumfilmet levetítsék a most zajló Telluride Filmfesztiválon.

Az énekesnő megkönnyebbülten nyilatkozott a szövetségi bíróság döntéséről, amely szerinte megerősítette a saját imázsához való jogot.

A John L. Kane bíró által hozott denveri határozat három órával az Amazing Grace című dokumentumfilm péntek estére meghirdetett fesztiválvetítése előtt született. Franklin nem járult hozzá, hogy a filmben szereplő 1972-es koncertfelvételei bekerüljenek az alkotásba, ezért harcolt a produkció bemutatásának letiltásáért.

Eredetileg a néhai Sydney Pollack forgatta azokat a felvételeket, amelyek 1972-ben készültek, de nem volt megelégedve az anyag minőségével, ezért elvetette a produkciót. Alan Elliott producer azonban a közben sokat fejlődött technika segítségével befejezte a filmet.

A filmfesztivál jogászai arra hivatkoztak, hogy Franklin még 1968-ban egy olyan szerződést írt alá, amely szerint fel lehet használni a felvételt. A bíró viszont elutasította ezt az érvelést, mondván az egykori megállapodás csak a művésznő zenei felvételeire és nem filmfelvételeire vonatkozik.

A dokumentumfilmet három alkalommal vetítették volna a hétfőn záruló négynapos Telluride Filmfesztiválon.