Mátyás

Kulturális Örökség Napjai az Óbudai Társaskörben

2015.09.11. 16:54 Módosítva: 2015-09-11 17:01:43

Programkereső

Bár az Óbudai Társaskör 2015/16-os évada hivatalosan csak október elsején indul, néhány hangulatos programra már szeptemberben is várja látogatóit.

A tavalyi évhez hasonlósan idén is a Kulturális Örökség Napjainak keretében tart épületbemutató sétát Korompay Katalin építész szeptember 19-én 11 órakor. Az épület múltja, mint Óbudáé, a római korig nyúlik vissza. Ezen a középkorban is lakott helyen a 19. században a Koronához és az Oroszlánhoz címzett fogadó és kávéház állt. A sok évtizedes használat és a funkcióváltások a felismerhetetlenségig átalakították, ám az 1980-as években Korompay Katalin értő szemmel és szívvel tárta fel és rekonstruálta, vagyis újjáteremtette az épületet. Korompay Katalin ezért a munkájáért Ybl-díjban részesült.

Kora délután, 15 órától Gyimesi László Pannon szabadtér című legújabb könyvének bemutatóján vehetnek részt az érdeklődők. Óbuda szerelmese és évtizedek óta a helyi szellemi élet egyik szervezője Gyimesi László költő, a Magyar Írószövetség tagja. 2015-ben Óbuda kulturális életében a művelődésszervezés, népművelés területén kifejtett kultúraközvetítő és értékmegőrző tevékenysége elismeréseként Pro Óbuda díjban részesült. Beszélgetőtársa Szarka István költő lesz, közreműködik a Kammerton Együttes.

A nap zárásaként 17 óra órától a kertben – rossz idő esetén a nagyteremben – ad koncertet a Budapest Ragtime Band.