Júlia, Rita

Impresszionista hangfestészet Muthspiel-módra

2015.09.28. 14:58

Programkereső

A nagyszerű harsonás és zongorista, Christian Muthspiel a reneszánsz zeneszerző John Dowland szerzeményeit gondolta újra a modern jazz nyelvén. Október 3-án a BMC-ben lesz hallható ez a különleges zenei időutazás.

Muthspiel John Dowland lantra írt sorozatának nyomán 2013-ban készítette el Seaven Teares című albumát. "Impresszionista hangfestészet", "Erzsébet-kori jazz", "négyszáz éves, mégis aktuális zene" – így lelkesedett a nemzetközi szaksajtó az albumért.

Christian Muthspiel 4 feat. Steve Swallow
Christian Muthspiel 4 feat. Steve Swallow
Fotó: Claudio Casanova / AAJ Italia

Ő maga így nyilatkozott ihletforrásairól: „Amióta az eszemet tudom, mindig lenyűgözött a reneszánsz zene, a hangok többszólamú összefonódása, a zene parttalan áradása, melyet semmi, még az ütemvonalak sem korlátoznak. Négyszázötven évvel John Dowland születése után megpróbáljuk megfejteni e zseniális művek titokzatos lejegyzését és lefordítani azt a mai jazz nyelvére.”

Október 3-án a CAFé Budapest Fesztivál keretein belül az Opus Jazz Clubban lesz hallható ez a különlegesen lágy zenei kísérlet. A harsonás és zongorista Christian Mutspiel mellett Matthieu Michel trombitán és szárnykürtön, Franck Tortiller vibrafonon, Steve Swallow pedig basszusgitáron fog játszani.