Bernát, Felícia

Hamupipőke és a Hagyatékok

2015.10.13. 11:50 Módosítva: 2015-10-13 11:52:46

Programkereső

A nyárádszeredai Bekecs Néptáncegyüttes két előadással vendégszerepel a Hagyományok Házában október 24-én. Délelőtt 11 órakor a Hamupipőkét, este 19 órától a Hagyatékok című műsorukat láthatják.

A tündérmese a népzene és néptánc nyelvén mesél a gyerekeknek a boldogság kereséséről és megtalálásáról. Hamupipőke a gonosz mostoha és lányai rabságából keresi a kiutat és az elveszített „éden”-t, a királyfi pedig a megromlott, pénzközpontú világból akar menekülni. A türelmes, kitartó keresés és ellenszegülés a királyi család akaratának azonban nem könnyű feladat. Külön-külön indulnak el, majd a végén összetalálkoznak, és „élnek, míg meg nem haltak...”. A Benedek Elek nyomán készült tündérmese az Eltáncolt mesék sorozat októberi előadása. A műsor után kézműves-foglalkozáson vehetnek részt a gyerekek.

Hamupipőke
Hamupipőke
Fotó: Xtreme

A 19 órakor kezdődő Hagyatékok című előadás szintén a gazdag néptánchagyományú Nyárádszereda együttese a helyieket és környékbeli fiatalokat egyesítő hagyományait mutatja be. A tánc a történelem folyamán divatként terjedt Európában a fejedelmi udvarok közvetítésével, így vette át fokozatosan a paraszti kultúra az adott kor táncait. A Kárpát-medence, és főként Erdély nem csak asszimilálta az újabb táncdivatokat, de megtartotta a régieket is. A Hagyatékok című előadás kialakulásuk sorrendjében sorakoztatja fel a különböző erdélyi táncműfajokat egyetlen „ezerarcú” dallamunk segítségével.

A Bekecs Néptáncegyüttes felnőtt csoportja Erdélyből az egyetlen táncegyüttes, amely továbbjutott a 2014-es Fölszállott a páva tehetségkutató verseny élő adásába, sőt döntősként átvehette „A legjobb határon túli előadó” különdíjat.