György

Főszerepben a Népzene Tanszék

2015.11.09. 13:39

Programkereső

Folytatódik a Zeneakadémia ifjú tehetségeket és művésztanárokat bemutató koncertsorozata, az Élesben. A főszerepet november 17-én ezúttal az egyetem legfiatalabb tanszaka, a Népzene Tanszék kapja meg.

Magyarországon bár voltak már korábban is kutatók, a népzene értékeit Bartók és Kodály fedezte el, ők kezdték el nagy mennyiségben gyűjteni a dallamokat, hogy később inspirációt is nyerjenek akár közvetlen, akár közvetett módon zenéjükhöz. Az általuk elindított folyamat egyik száz évvel későbbi eredménye, hogy a népzene kitüntetett helyet kaphatott a televízióban is: a 2012-ben elindult Fölszállott a Páva tehetségkutató verseny az egész ország figyelmét ráirányította a néphagyománnyal foglalkozó tehetséges fiatalokra. A sikeren felbuzdulva a Magyar Televízió 2014-ben a verseny második sorozatát is műsorára tűzte, mely még nagyobb nézettségi mutatókat hozott. A versenyekből a Zeneakadémia Népzene Tanszéke is aktívan kivette a részét: a népzenét oktató tanárok közül az előselejtezők zsűrizéseitől kezdve egészen a döntőig eljutott fiatal muzsikusok szakmai felkészítéséig többen is dolgoztak, míg a televízió képernyői elé került versenyzők között szép számmal mutatkoztak meg a Népzene Tanszék hallgatói is.

Kodály és Bartók Alma Materében, az Élesben – a népzene című koncerten a Kárpát-medence magyar népzenéjének legszebb gyöngyszemeiből válogatva a Népzene Tanszék televízióból is megismert hallgatói mutatják meg tehetségüket, tudásukat. Az együttesek közt szerepel többek közt a nagy népszerűségnek örvendő Góbé Zenekar, vagy a Parapács Zenekar is, szólistaként pedig hallhatjuk például Csizmadia Anna és Zsikó Zsuzsanna énekét, vagy Zimber Ferenc cimbalomjátékát is.