Ervin

Miles Davis lett minden idők legjobb jazz-zenésze

2015.11.17. 12:22 Módosítva: 2015-11-17 14:13:29

Programkereső

Legalábbis a BBC top 10-es listája szerint, amit a hallgatók véleménye alapján állítottak össze.

Miles Davis az a trombitás, akit lírai hangvételű trombitajátéka és örökké változó stílusa a 20. századi zene egyik legendájává emelt. A BBC Music Jazz csatornájának hallgatói most őt választották meg minden idők legnagyobb jazz-zenészének. A rádió riportere nemes egyszerűséggel „a coolság megtestesítőjének” nevezte a zenészt. Mint fogalmazott: „Miles Davis évtizedeken átívelő karrierje során a jazz-hangzásban megkerülhetetlenül fontos fejlesztéseket hozott. Ő az ugyanakkor, aki a legnagyobb példányszámban eladott jazz-albummal büszkélkedhet, ami az 1959-es Kind of Blue.”

Miles Davis
Miles Davis
Fotó: Express Newspapers

A top 10-es listán egyébként Miles Davist sorban Louis Armstrong, Duke Ellington, John Coltrane, Ella Fitzgerald, Charlie Parker, Billy Holiday, Thelonius Monk, Bill Evans és Oscar Peterson követi.

Geoffrey Smith, a rádió munkatársa a lista első három helyezettjét a jazz-zene hallhatatlanjaiként jellemezte. Duke Ellingtont a zenekarok maistro-jaként, Louist minden jazz-zenész apjaként, Miles-t pedig az örökké megújulni képes kortárs lelkiség esszenciájakánt írta le.

Mint mondta, Miles a jazzen belül több stílusban alkotott kiemelkedőt, beleértve a cool-jazzt, a hard-bop-ot, a modális jazzt, a jazz-rockot, a jazz-funk-ot, és az elektronikus hatásokkal fűszerezett jazzt.

„Ahhoz, hogy nagy zenész váljon belőled és az is maradj, muszáj nyitottnak lenned az újdonságokra, és folyamatosan képben kell lenned azzal, hogy mi történik körülötted” – írja Miles Davis önéletrajzában.

Ő volt az első jazz-muzsikus, aki rock and roll ritmusokat épített be zenéjébe inspirálva ezáltal egész generációját.

A legnagyobb példányszámban eladott Kind of Blue mellett megkerülhetetlen a kísérletező improvizációra építő Bitches'Brew című albuma és a precíz, befelé forduló Birth of the Cool is, amiben új jazz hangzást alapozott meg.

Expresszív trombitahangja legalább annyira jellegzetes volt, mint a listán őt követő énekesek hangszíne. A szaxofonos David Liebman, akivel 1970-ben játszott együtt, azt mondta róla, hogy ő a zenében az, ami Scorsese vagy Coppola a filmtörténetben. Tudta, mi kell egy nagy produkcióhoz – fények, hang, forgatókönyv és minden apró részlet tekintetében".

A jazz-sztár 1991-ben halt meg tüdőgyulladás okozta légzési elégtelenségben. Életéről film készült Miles Ahead címmel Don Cheadle főszereplésével, ami 2015-ben a New York-i Filmfesztiválon debütált.