Csilla, Noémi

Fiatal alt szaxofonos zseni a BJC-ben

2015.11.23. 16:50

Programkereső

November 27-én 20 órától az egyik legjobb és legfiatalabb hazai alt szaxofonos, Soso Lakatos Sándor fújja majd a BJC színpadán Oláh Tzumo Árpáddal, Egri Jánossal, valamint Gyárfás Attilával kiegészülve.

A kirobbanóan tehetséges, fiatal alt-szaxofonos. Soso Lakatos Sándor tizenkét éves kora óta játszik a nyilvánosság előtt. Tizenöt évesen már a Magyar Rádió égisze alatt Maloschik Róbert által szervezett ifjúsági együttes, a Next Generation sztár szólistája volt.

Az akkor 14-16 éves fiatalokból álló zenekar a Getxo nemzetközi jazz fesztiválon harmadik helyezést ért el, de felléptek a londoni Spitz-ben és a 606 Clubban is. Itthon már élvonalbeli zenészekkel játszott, amikor húsz évesen elment Amszterdamba tanulni. Világhírű amerikai zenészek mesterkurzusain vett részt, fellépett Hollandia és Európa számos neves klubjában. Jelenleg a hazai jazz palettát gazdagítja csiszolt, intelligens, roppant ötletes játékával. Legutóbbi sikere, hogy október 9-én megnyerte a Csepregi Gyuláról elnevezett szaxofonversenyt.

A zongoránál ezen az estén Oláh Tzumo Árpádot, generációjának egyik legsikeresebb muzsikusát láthatjuk. Komolyzenei tanulmányait félbeszakítva kezdett jazz-zongorát tanulni, és 2001 óta a nemzetközi színtéren halmoz sikert sikerre. A rangos jazzegyetem, a Berklee ösztöndíjasaként, később a Monk Istitute hallgatójaként bekerült a kortárs jazz nemzetközi vérkeringésébe, fellépett Herbie Hancockkal és Wayne Shorterrel is. 

Bőgőn Egri János közreműködik, aki szinte minden neves magyar jazzmuzsikussal játszott már együtt, többek között Szakcsi Lakatos Bélával, Babos Gyulával, Snétberger Ferenccel, Tony Lakatossal vagy Dresch Mihállyal. Emellett olyan világhírű muzsikusokkal is fellépett, mint Frank Zappa, James Moody, Tony Scott, Steve Grossman, Pat Metheny, Jack DeJohnette, Lee Konitz, Hal Galper és sokan mások. Dobon pedig az új nemzedék egyik legnagyobb reménysége, Gyárfás Attila játszik, aki Hágai Royal Konzervatóriumban, Hollandiában végezte tanulmányait.