Gertrúd, Patrik

Gereben Zita a BJC-ben bűvöl

2016.02.22. 16:00 Módosítva: 2016-02-23 15:12:00

Programkereső

A mély tónusú hangjáról ismert fiatal énekesnő február 25-én ismét elvarázsolja a Budapest Jazz Club közönségét.

A fiatal generáció egyik tehetséges énekesnőjét, Gereben Zitát a nagyközönség az Emil.RuleZ vokalistájaként, és a Geszti Péter féle Gringosztár együttesben ismerhette meg. 2010-ben azonban szólistaként is bemutatkozott: első önálló albuma a 2010 nyarán jelent meg Ready For The Sun címmel. Ezt követte a 2012-ben megjelent második albuma Our Places címmel, amelyen viszont a pop, a funk és az R'n'B stílusok dominálnak.

Gereben Zita
Gereben Zita

A fiatal, képzett hangú énekesnő élete gyerekkora óta a zene jegyében telik: A szülői ház megadta az alaphangot édesapja révén, aki szintén zenész. Tizenkét évesen már a Magyar Rádió Gyermekkórusában énekelt, majd a Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskola és a Kőbányai Zenei Stúdió után 2008-ban diplomázott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszékén ének szakon.

A hangszerek közül a hegedűvel, majd a brácsával kötött közelebbi ismeretséget. Ez utóbbi érdekes hasonlatokra ad alkalmat: a mélyhegedű gazdag tónusú, kifejezően érzelmes, lágy hangja erős rokonságot mutat Gereben Zita szintén mélytónusú, nem mindennapi adottságaival.

Számos elismert hazai jazz együttessel dolgozott és dolgozik együtt (Modern Art Orchestra, Budapest Jazz Orchestra, Transform Quintet, Free Style Chamber Orchestra, Nagy János Trio, Hárshegy Band, R.E.E.D only).

Saját zenekarát 2007-ben alapította Gereben Zita Quintet néven, A fiatal, tehetséges muzsikusokból (Bécsy Bence – gitár, Horváth “Tojás” Gábor – zongora, Bata István – basszusgitár, Gálfi Attila – dob) álló formációjával friss, egyéni hangvételben ad elő saját dalokat.