Gertrúd, Patrik

Szabad zenei utazásra hív a Binder-Borbély duó

2016.02.29. 15:53

Programkereső

Március 5-én, szombaton 20 órától két összeszokott, nagyformátumú muzsikus meglepetésekkel teli zenéjét hallhatjuk a BJC színpadán.

A Budapest Jazz Clubban legutóbb a tavalyi CAFé Budapest Fesztivál keretében emlékezetes koncertet adó duóról Petrovics Emil nyilatkozta: „Két nagyszerű muzsikus, akik magukat Jazz-állampolgároknak tartják, kilépett a teljes és határok nélküli világba. Magukkal vitték a rögtönzés, a technikai tudás, a ritmikai és dallamformáló fantázia gazdagságát, a hangszínek és dinamika minden árnyalatát, a szabadság és a kötöttség egyensúlyának biztos ízlésű alkalmazását.”

Binder Károly és Borbély Mihály
Binder Károly és Borbély Mihály
Fotó: BJC

A zongorista, zeneszerző Binder Károly zongoraművész, zeneszerző, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanszékvezető tanára. Nagyformátumú muzsikus, aki tehetségét az új irányzatok, eltérő zenekultúrák szintézisének szolgálatába állítja, nem megfeledkezve saját zenei gyökereiről. Zeneszerzői fejlődésében Bartók Béla életműve mellett nyomon követhető a kárpát-medencei folklórkincs, a Volga-Káma vidék dallamvilága, de még a Steve Reich nevével fémjelzett amerikai repetitív iskola hatása is. Több mint 100 zongora, kamara és zenekari darab mellett, 42 film és színházi zene alkotója. Binder sajátos gondolkodású, öntörvényű művész, aki a különböző zenekarai és formációi mellett, legteljesebben szólózongorája révén szereti kifejezni gondolatait.

Borbély Mihály a Vujicsics együttes alapító tagja, aki emellett a nép- és világzene, a jazz és a kortárs zene területén egyaránt tevékenykedik. Zeneszerzőként is aktív, az utóbbi időben számos jazz és népzenei inspirációjú kortárs kamaradarabot és zenekari művet írt. Számtalan lemez felvételén közreműködött, idehaza, Európaszerte, az USA-ban, Mexikóban és Ausztráliában koncertezett, valamint nagy fesztiválokon szerepelt. A legkülönbözőbb műfajok jeles hazai és külföldi képviselőivel dolgozott már együtt.