Orbán

TaxiWars: belga jazz a hajón

2016.03.09. 13:01

Programkereső

Egy rendkívül izgalmas belga jazzformáció, a belga TaxiWars ad koncertet csütörtökön az újbudai A38 hajón. A supergroupot Tom Barman, a kultikus rockzenekar, a dEUS frontembere, valamint Robin Verheyen virtuóz technikájú szaxofonos alapította két évvel ezelőtt.

A zeneszerzőként, rocksztárként és filmrendezőként is ismertté vált énekes, Tom Barman az egyszerre dinamikus és melankolikus dEUS 1989-es megalakulása óta sok mindent kipróbált, mégis meglepő volt találkozása a belga jazz egyik legnagyobb tehetségével, az évek óta New Yorkban élő szaxofonossal, Robin Verheyennel.

TaxiWars
TaxiWars

A két zenész 2014-ben szinte véletlenül akadt össze, de néhány órányi jam session után világossá vált, hogy ezt érdemes folytatni. Verheyen berántotta két régi belgiumi muzsikustársát, a bőgős Nicolas Thyst és a dobos Antoine Pierre-t, és kitalálták a jól csengő TaxiWars nevet - Barman taxik iránti szenvedélye jó néhányszor előkerül a szövegekben.

A TaxiWars jellegzetes basszusokra és Verheyen változatos és hajlékony játékára, valamint Barman összetéveszthetetlen hangjára épül. A csapat improvizatív énekbeszédére építő, groove-os, laza zenéje szabad és rögtönzött.

"Gondolj Mingusra!" - állítólag Barman a néhai amerikai bőgőskirályra, Charles Mingusra célozva ennyi instrukciót adott Verheyennek, aki a számok zömét írja, aztán a kész kompozíciókra tette rá félig előre megírt, félig rögtönzött szövegeit. A dEUStól eltérően Barman fantasztikus orgánumát inkább egyfajta hangszerként használva illeszkedik a zenekar produkciójába.

A TaxiWars zenéjében ott kavarog a hatvanas évek groove-os kombójazze, a hetvenes évek experimentális zenéi, a nyolcvanas évek jazzes hiphopja, korai slamje, a kilencvenes évek nu jazze - a dolog mégis elképesztően mai, modern, szórakoztató.

Az együttes tavaly májusban jelentette meg cím nélküli debütáló lemezét, amelyet CJ Bolland rögzített, aki együtt zenélt Barmannal a Magnus nevű dance-es, popos projektben.

A dEUS korábban háromszor is fellépett a Sziget fesztiválon, legutóbb 2012-ben.