Eszter, Eliza

Megvannak a Get Closer pályázatának győztesei

2016.03.24. 15:45

Programkereső

Április 22. és 24. között első alkalommal rendezik meg a Get Closer Budapest Jazz Festet a MOM Kulturális Központban. A nemzetközi és hazai jazzművészek mellett az előzetesen meghirdetett pályázat három fiatal győztes zenekara is fellép.

A fesztiválon olyan neves nemzetközi és honi jazzművészek állnak színpadra, mint Billy Cobham Band, Richard Bona, a GFS Trio, melynek tagjai Trilok Gurtu, Paolo Fresu, Omar Sosa, a Csaba Toth Bagi Balkan Union, a Bass Loco, vagy Syrius Legacy. Rajtuk kívül a pályázatot elbíráló zsűri döntése szerint a BG 5, a Chris Devil Trio, valamint a Rafael Mário Jazz Projekt léphet fel a fesztiválon.

Ez azért is nagy elismerés a pályázó fiatalok számára, mert a zsűritagok, akik elektronikus úton kapták meg a kilenc pályázó egy-egy dalát, végig úgy értékeltek, hogy nem tudták kinek az előadását hallgatják, így számukra is csak most derült ki, hogy a pontozott dalok mögött, mely zenekarok állnak. A zsűriben Billy Cobham, Omar Sosa, Paolo Fresu, Tóth Bagi Csaba, Tomor Barnabás, Benkó Ákos, Koós-Hutás Áron, Párniczky András, Sárik Péter, Mogyoró Kornél, Gőczey Zsuzsa, Gellért András, valamint Zipernovszky Kornél foglalt helyet.

Rafael Mario
Rafael Mario

Április 22., 18.00 - Rafael Mário Jazz Project

- Bartók Vince – basszusgitár

- Varga Gergely – tenor sax

- Hidász Tamás – dob

- Rafael Mário – zongora/keyboard

Egyetemi zenekarnak indult, de hamar megtalálták a közös hangot és úgy gondolták, hogy érdemes lenne foglalkozni ezzel a formációval az iskola falain kívül is. A zenekar saját szerzeményeket játszik. Azt vallják, hogy a saját szerzeményeiken keresztül tudják hitelesen átadni azt, ami bennük van.

Április 23., 18.00 - Chris Devil Trio

- Ördög Krisztián – szaxofon

- Paczári Viktor – basszusgitár

- Serei Dániel – dob

A formáció 2011-ben alakult a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz tanszakos hallgatóiból. Repertoárjuk saját szerzeményekből, illetve egyedi felfogásban játszott örökzöldekből áll. Mindhárman részt vesznek zeneszerzőként is a munkában, amely igazán változatossá teszi koncertjeiket, az egyes tagok különböző zenei világa miatt. Céljuk a kísérletezés, a harmónia hangszer nélküli felállás lehetőségeinek feszegetése, olykor a hagyományos vagy fúziós jazz, olykor a szabad zene eszközeivel.

A 2013-as Talentométer tehetségkutató jazz kategóriájának győztesei, melynek köszönhetően felléphettek az Újbuda Jazz Fesztiválon. 2014-ben az a megtiszteltetés érte őket, hogy Borbély Mihállyal léphettek fel az Opus Jazz Clubban, Tóth Viktorral pedig az A38 Hajón. 2015 áprilisában a Magyar Jazz Szövetség Combo Versenyén II. helyezettek lettek, Ördög Krisztián Flyin' with My Dragon c. darabja lett a legjobb kompozíció. Májusban pedig megkapták a Most Promising Band díjat a VII. Nemzetközi Ifjúsági Jazzversenyen, Marosvásárhelyen.

Április 24., 18.00 - BG 5

- Bille Gergő – trombita, szárnykürt

- Almássy Márton – tenor saxofon

- Bécsy Bence – gitár

- Miskolczi Márk – Bőgő

- Szabó Sipos Ágoston – dob

A zenekar 2013-ban kezdte el a közös munkát a Zeneakadémia falai között, 2014 óta az iskolán kívül is gyakori fellépői a budapesti jazz életnek. A zenekar quintet felállású (trombita, tenor sax, gitár, bőgő, dob). Saját szerzeményeket játszanak. Ezek a jazz több alfajából táplálkoznak. Elsősorban groove-os elemek (funk, hip-hop, afro cuban, drum and bass), valamint mainstream és avantgard jazz irányzatok dominálnak zenéjükben.

Végleges a Jazz & Irodalom program is:

Minden nap, a két esti koncert közötti szünetekben egy-egy kortárs magyar író – Háy János, Zalán Tibor, Petőcz András – jazz által inspirált írásaiból összeállított felolvasóestre kerül sor a MOMkult kupolatermében.

Április 22.

Háy János – zenei kíséret: Kardos Dániel, Mogyoró Kornél

Április 23.

Zalán Tibor – zenei kíséret: Binder Károly

Április 24.

Petőcz András – zenei kíséret: Mózes Tamara, Nemes Janó