Luca, Ottilia

Énekes akrobaták és egyéb virtuózok az Opusban

BTF 2016

2016.04.05. 14:57

Programkereső

A Budapest Music Center Opus Jazz Clubja három rendkívüli jazzkoncertnek ad otthont a Budapesti Tavaszi Fesztiválon a következő két hétben.

Szombaton a francia, német és svájci zenészekből álló Out of Land kvartett áll az Opus színpadára. Az európai jazz új generációjának négy világhírű muzsikusa koncentrált, kommunikatív, dialogizáló zenéje a költőiség és a tudattalan között vibrál - szerepel az ajánlóban.

A kvartett énekese és zenei motorja az "énekes akrobataként" számon tartott svájci Andreas Schaerer. Az Out of Landben Schaerert két francia, Emile Parisien (szaxofon) és Vincent Peirani (harmonika), valamint a német zongorista, Michael Wollny egészíti ki.

Három nappal később, április 12-én a katalán származású francia bőgős, Renaud Garcia-Fons Linea del Sur nevű formációjával lép az Opus színpadára. A virtuóz játékú Garcia-Fons a klasszikus, a jazz és a világzene között járja egyéni útját. A Linea del Surben Kiko Ruiz gitáros, David Venitucci harmonikás és Pascal Rollando ütőhangszeres játszik még.

Április 18-án a francia Henri Texier Hope Quartet zenél a BMC-ben. A formáció vezetője, Henri Texier nagybőgős a hatvanas években induló jazzgeneráció szimbolikus figurája. Legalább száz lemezen játszott eddig, saját neve alatt húsznál több felvétele jelent meg. A párizsi klubok világából indult muzsikus zenei világa olyan világnagyságok közvetlen hatása alatt formálódott, mint Bud Powell, Kenny Clarke, Lee Konitz, Dexter Gordon, Art Taylor, Don Cherry, Art Farmer vagy Johnny Griffin.

A Henri Texier Hope Quartetben Henri Texier mellett Sébastien Texier (klarinét, szaxofon), François Corneloup (szaxofon és Louis Moutin (dobok) szerepel.

Felkeltettük érdeklődését? Váltsa meg jegyét egyszerűen az Out of Land, a Linea del Sur, vagy a Henri Texier Hope Quartet koncertjére a Port.hu felületén!