Béla

Kiderült, kié lesz egy évig Halmos Béla mesterhegedűje

2016.05.10. 10:51 Módosítva: 2016-05-10 10:52:12

Programkereső

Idén is a Táncház Napi gálaműsor keretében adták át a Halmos Béla-díjakat. A legendás népzenész és kutató emlékére tavaly alapított díjakat azok kaphatják, akik kimagaslóan sokat tettek a magyar táncházmozgalomért.

Idén második alkalommal adták át a Halmos Béla-díjakat a Táncház Napja zárókoncertjén május 7-én a Zeneakadémián. A Halmos Béla-vándordíjat Horsa István népzenésznek, a komáromi Ördöngös Népzenetanoda alapítójának, prímásnak ítélte oda az öt tagú kuratórium, melynek a tagjai a következők; Árendás Péter - LFZE Népzene tanszék, Liber Endre - Hangvető Kiadó, Pál István Szalonna - Hagyományok Háza - Magyar Állami Népi Együttes, Szűcs Sándor - Hagyományok Háza baráti Köre Egyesület, Virágvölgyi Márta - Táncház Egyesület.

Az elismerést olyan, 40 év alatti, hagyományos népi hangszeres zenét játszó, táncházat muzsikáló hegedűs kaphatja, aki határokon átívelő, elkötelezett tevékenységet folytat. A vándordíj Barbarossa János Halmos Bélának készített mesterhegedűjének használata egy éven keresztül. Az előző évi díjazott a gálán való fellépéssel búcsúzik a hangszertől. A vándordíj mellett a Hagyományok Háza a következő évadban koncertlehetőséget biztosít az új díjazottnak.

A Halmos Béla-emlékérmet a kuratórium (a Hagyományok Háza Baráti Köre Egyesület elnökségi tagjai - Lőrincz Beáta, Nagy János Nándor, Szitnyai Jenő, Varga Zoltán, Victor Máté, valamint Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója) 2016-ban Virágvölgyi Mártának ítélte.

Virágvölgyi Márta
Virágvölgyi Márta
Fotó: www.hagyomanyokhaza.hu

Virágvölgyi Márta az 1970 évek eleje óta – több mint négy évtizede – a táncházmozgalom keretén belül kimagasló szakmai, közösségi, pedagógiai, és felbecsülhetetlen értékű népzenei dokumentációs tevékenységet folytat.

Halmos Béla Program - Itt az ideiglenes kollégium névsora!

Megalakult a népzenei utánpótlást támogató Halmos Béla Program ideiglenes kollégium. A kinevezési okiratokat Doncsev András, az Nemzeti Kulturális Alap (NKA) alelnöke adta át a kollégium tagjainak Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere döntése alapján.

Az emlékérmet a Hagyományok Háza Baráti Köre Egyesület elnöksége azzal a céllal alapította, hogy az egyesület alapító elnökének közösségteremtő, háttérszervező oldaláról is megemlékezzen. Az érmet Halmos Béla gyerekkori barátja, Kiss B. György éremkészítő készítette. Az emlékérmet olyan személy kaphatja, aki a táncházmozgalom keretén belül kimagasló szakmai és/vagy közösségi tevékenységet folytat.