Ervin

Virágzó fesztivál egy szemétdomb helyén

2016.06.20. 14:58

Programkereső

Idén tizenhatodik alkalommal, június 29. és július 3. között rendezik meg a vajdasági Kishegyesen a Dombos Festet egy valaha volt szemétdomb helyén, egy száz méter magas löszfal tövében. A Lesz! Lösz! Jössz? szlogennel hirdetett fesztivál az elmúlt tizenhat év alatt a térség legjelentősebb nyári eseményévé nőtte ki magát. Fényfestészet és zene minden mennyiségben, öt napon keresztül.

A 100 méteres löszfal környezete a világ egyik legideálisabb fesztiválhelyszíne – vallják a szervezők és bizonyítja ezt az a 120 000 ember is, akik az utóbbi tizenöt évben eljöttek ide, hogy a magyar -és immár nemzetközi- zenei élet elitjét ezen a varázslatos helyszínen meghallgassák.

Dombos Fest
Dombos Fest

A fesztivál zenei kínálatában idén is a magyar folk produkciók legjobbjait találjuk; a Muzsikás produkciói előtt a világ is meghajolt már, a Tisza parti Fokos tamburazenéje, Lajkó Félix zenéje pedig visszakerül eredeti közegébe, a bácskai tájra. Emellett az etnozene határait feszegető Kerekes Bandet, a nép- és világzenét egyaránt magának való Buda Folk Bandet, valamint a Szlama László vezette Pásztorhórát is a fellépők között üdvözölhetjük.

A fesztivál 5 napja alatt, a magyar jazz nagyágyúja, Dresch Mihály is bemutatkozik új vonós quartetjével, de  Lovasi András Kiscsillagja, Ferenczi György Rackajeme, vagy az Ivan & the Parazol koncertje is említésre méltó.

Lajkó Félix
Lajkó Félix

A Dombos Festen a hagyományoknak megfelelően számos kiváló, különböző műfajt képviselő énekesnőt láthatunk-hallhatunk, többek között Sóti Julit, Harcsa Veronikát, Petrás Máriát, vagy Csizmadia Annát.

A fesztivál elképzelhetetlen a Dombosi Remix irodalmi napok, a Vajdasági Szabadegyetem, a Rosé borterasz, a kemencés finomságok és a fényfestészet nélkül.

Idén egy igazi borpincével, borterasszal bővül a helyszín, amely kisebb méretben, de továbbra is a dombosi életérzést hivatott közvetíteni.