Orbán

Palotai Csaba lemezbemutató koncertje a BMC-ben

2016.07.21. 14:40

Programkereső

A Párizsban élő gitáros, Palotai Csaba július 23-án, szombaton a budapesti Opus Jazz Clubban mutatja be legfrissebb, The Deserter című szólóalbumát, amely a BMC Records gondozásában jelent meg. A koncerten vendégként fellép Lukács Miklós és Fassang László is.

Palotai Csaba számos zenei projektben vett és vesz részt vezetőként, illetve aktív szereplőként, ezek műfaji skálája a jazztől a rockon át egészen az experimentális produkciókig terjed.

The Deserters
The Deserters

2002 és 2007 között a francia zenészek által alkotott, izgalmas produkciót bemutató csapata, a Grupa Palotai három lemezt is megjelentetett a BMC Records gondozásában. Valamennyiről elismerő kritikák jelentek meg a nemzetközi jazzsajtóban, rendszeresen koncerteztek Európában és Magyarországon is többször felléptek.

A gitáros The Deserter című legfrissebb anyaga tizenegy rövid, szikáran tömör kompozíciót tartalmazó szólóalbum, amelyet július 23-án az Opus Jazz Clubban élőben mutat be. A cím által sugallt elhagyatottságot, kietlenséget jól érzékelteti a proto-jazzből, ambientből, noise-popból, bluesból, illetve románcokból összeálló anyag. A legszemélyesebb élményekből fakadó "garázs-jazz" őszinte kifejezésmódja révén mindez mégis valami egészen egyéni, érzelmekben gazdag, egységes, és a hallgatóját drámai módon megérintő zenévé érik össze.

Aki keresi az útját, bárhol is legyen, időnként magányos lesz. Ezt a magányt akartam kifejezni, a sivatagban egyedül vándorló hős magányát. Erre az elektromos gitár tökéletes hangszer

- nyilatkozta Palotai Csaba a lemez kapcsán.

A koncerten vendégként Lukács Miklós (cimbalom) és Fassang László (Hammond orgona, zongora) is fellép.

Palotai Csaba 1972-ben született Budapesten. Három évig a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszakának hallgatója volt, majd a párizsi Konzervatórium jazz és improvizatív zene szakán diplomázott. Mestere Horányi Sándor, Babos Gyula, Gadó Gábor, J-F. Jenny Clark, Riccardo Del Fra és Francois Jeanneau volt.

Magyarországon az Egon Bondy kvartettel és Kőszegi Imre együttesével, Franciaországban pedig az Orchestre National de Jazz és a Rural Swing Couartette zenekarban, valamint Francois Jeanneau, Christophe Monniot és Matthieu Donarier oldalán muzsikált. A Phénix zenés-színházi vándortársulattal bejárta Franciaországot. 2001-ben felkérésre filmzenét komponált egy francia rövidfilmhez.