Dezső

Dalt írtak Hosszú Katinka tiszteletére

2016.08.11. 15:23

Programkereső

Mission – Balogh Tamás fiatal jazz-zongorista, zeneszerző számának címe jól érzékelteti, mi a közös a zenében és a sportban: az fejlődés és a célbaérés rendíthetetlen vágya.

A zenét és a sportot nem szokás egy lapon említeni, gondoljunk csak Bartók Béla sokat idézett gondolatára: „A verseny a lovaknak való, nem embereknek”. Pedig ami a sportoló számára mindennapos edzés, az a zenész számára a mindennapos gyakorolás. És ha nem is másokkal, de önmagával ugyanúgy nap mint nap meg kell küzdenie egy zenésznek, mint egy sportolónak.

Balogh Tamás
Balogh Tamás

Balogh Tamás, aki nemrég az 50 Tehetséges fiatal program egyik támogatottja volt, ebben látta meg a két műfaj metszéspontját: „Hosszú ideje nyomon követem Hosszú Katinka sikereit, kiemelkedő, amit elért, és ahogyan az eddigi pályáját most az olimpiai érmekkel megkoronázta. Nagyon inspiráló számomra az a szellemiség, hogy mindig képes új célokat kitűzni maga elé, amiket aztán rendszerint el is ér. Én a zenében ugyanerre törekszem. Régebben hajlamos voltam a halogatásra, de aztán -többek között az ő hatására- rájöttem, hogy csak „itt és most” van. Közhelyes, de mindent a jelenben kell elkezdeni” – fogalmazott.

Mission

"Iron Lady

Every single day i don't let my dreams

Fly away

My life is a crazy race

Hard work always pays off, this is true,

This is true,

So that is why i never give up

Noooo"

Tamás a Mission című számot már több hónapja megírta, de csak most sikerült technikailag kivitelezni a felvétel elkészítését, amire a házi stúdiójában került sor Nagy Lili, a székesfehérvári Kodolányi János Főiskolán tanuló tehetséges énekes közreműködésével. Balogh Tamásnak egyébként hamarosan egy teljesen új albuma is érkezik hasonló stílusban. A tizenhárom tracket tartalmazó Mystic Stars darabjai napról napra fognak felkerülni a YouTube-ra: „Ez alapvetően egy olyan, modern jazzel ötvözött hip-hop album lesz, amin az elektronikus szólamok mellet feltűnik egy-egy élő ütőhangszer, zongora, szaxofon vagy énekhang. A lemezen Szakcsi Lakatos Béla is közreműködik egy szám erejéig, amivel egy hatalmas álmom teljesült” – mondta, majd hozzátette:

„A zenei anyagban egyébként olyanok inspiráltak, mint a Flying Lotus, Robert Glasper, Herbie Hancock vagy Kendrick Lamar. Utóbbi a free jazz, a hip-hop és az elektronikus zene határmezsgyéjén mozgó zenét játszik és ezzel rengeteg emberhez elviszi a jazzt. Az például egy nagy vágyam, hogy egyszer ezekkel a példaképeimmel is együtt dolgozhassak” – árulta el.

Balogh Tamás már az Olimpia előtt elküldte Hosszú Katinkának a számot, kíváncsian várjuk a reakcióját.

"Apa ragtime-okat zongorázott otthon"

Olvasd el a Balogh Tamással készített korábbi interjúnkat ide kattintva!