Fülöp, Evelin

"Minden kultúra másképp áll az élő zenéhez"

2016.08.14. 10:27 Módosítva: 2016-08-14 10:27:57

Programkereső

Három év után újra Budapesten a chilei kozmikus-pszichidelikus színtér egyik alapzenekara, a Föllakzoid. Az Andok ősi zenéjét, a kortárs kísérleti irányzatokat, pszichidelikus elszállásokat, krautrockot és még sok mást gazdagon rétegzett, transzba hajló album-monolitokká gyúró trió a tizenkettedik Újbuda Jazz Fesztivál keretében lép majd fel az A38 Hajón, szeptember ötödikén. Ennek kapcsán beszélgettünk Domingo García-Huidobro gitárossal ősi örökségről, mentőautókról, transzról és még sok másról.

- Zeneileg mit találtok mostanában izgalmasnak?

- A különféle sporadikus kompozíciókat, amik a mindennapi hangokból állnak össze. Az esőt és az építkezéseket, a szelet és a mentőautókat. A mindent átszövő Doppler-effektust.

- Mi a tapasztalatotok, a különböző országok/kontinensek közönsége másképp reagál a zenétekre?

- Minden kultúra másképp áll az élő zenéhez, a koncertekhez. Egyes helyeken extrovertáltabb a közönség, máshol introvertáltabb, de egy dolog általános:

hogy a szemük csukva van a koncert alatt.

- Több interjúban is kiemeltétek, hogy az ősi örökségetek és a geográfiai pozíciótok nagy hatással van a zenétekre. Mesélnél erről?

- Azok az ősi ritmusok, amiket az egész eddigi életünk során hallottunk, átszőnek nagyjából minden hangot, ami zeneszerzés közben megszólal. Mi nem keressük tudatosan őket, inkább fordítva.

- Az új lemezetek, a III című album sajtóanyagában azt is lehet olvasni, hogy úgy hiszitek, Dél-Amerika gravitációs vonzása miatt a kontinens képes közvetlen kapcsolatba lépni más helyekkel, dimenziókkal és idősíkokkal.

- Az ötlet egyrészt kapcsolódik a gravitációs pólusokhoz, másrészt ahhoz, ahogy az ősi kultúrák inspirálták nem csak a kontinensünket, de például a modern európai avantgarde mozgalmakat is, például a kozmische krautrock színteret vagy az újhullámos filmművészetet.

- A III talán az eddigi legszabadabb és tempósabb albumotok – szándékosan írtátok ilyenre vagy csak így jött?

- Vannak teljesen tudatos döntések? A teljes igazság talán az, hogy ez részben az volt, részben nem.

- A lemezen együtt dolgoztatok Uwe Schmidttel, ismertebb nevén AtomTM-mel, a német elektronikus zene nagyágyújával. Mit adott ő hozzá a nagy egészhez?

- Sok tekintetben ő határozta meg az egész album atmoszféráját, figyelt arra, hogy minden összeérjen. Nagyon könnyű volt együtt dolgozni vele és szerintünk a zenénk csak több lett attól, amit ő még hozzátett.

- A dalaitokra jellemző, hogy koncertről koncertre fejlődnek, alakulnak. Amikor a stúdióban vagytok, nehéz eldönteni, hogy mikor van egy szám teljesen készen?

- Mostanában már szinte olyannyira megváltoztak, hogy az élő fellépések az album kiterjesztésének is felfoghatóak. De amúgy nem nehéz eldönteni, mikor van kész egy szám. Minden a megfelelő arányokról és azok összhangjáról szól.

- Milyen a kortárs chilei színtér és ehhez kapcsolódva, milyen terveitek vannak a kiadótokkal, a BYM Recordssal?

- Évről évre egyre kifejlettebb lesz a színtér, a BYM Recordssal pedig folyamatosan jelenteti meg újra és adja ki az új és régi zenekarok albumait. A nemzetközi terjesztés hatására a nemzetközi koncertszervezéssel foglalkozó részlegünk is elkezdett nőni.

- Ami pedig a jövőbeli terveket illeti?

- Három hétig turnézunk majd Európában, késő augusztustól szeptember közepéig.