Fülöp, Evelin

Ünnepi jazzel indítja az évadot a Müpa

2016.08.16. 11:09

Programkereső

A magyar jazz fiatal tehetségei és meghatározó zenészei váltják egymást augusztus 20-án a Müpa kül- és beltéri színpadain. A Jazz 0820 ingyenes koncertjei csak a tűzijáték idejére csendesednek el, lezárásként pedig a Police Big Band nagyzenekarra hangszerelt slágerekkel perdíti táncra a közönséget.

A Müpa minden évben jazz-zenével köszönti az államalapítás ünnepét, és nyitja meg új évadát. Ez a hagyomány idén sem szakad meg. A szabadtéri koncertek sorát 17 órakor a Jazz Showcase 2016 közönségdíját elnyert csapata, az  Ifj. Oláh Kálmán Quartet  nyitja. A másfél éve működő kvartett a post-bop stílusban érzi magát a legotthonosabban, vezetőjük – Oláh Kálmán Jr. – először édesapja nyomdokain haladva zongorázni tanult, majd 12 éves korában szaxofonra váltott, jelenleg Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola jazz tanszakának hallgatója. 

Utánuk a Berdisz Tamás vezette Bopcorn különleges felállásban lép színpadra. Az alaptriót három, különböző generációhoz tartozó harsonás egészíti ki: a hazai jazzpozanozás doyenje, Friedrich Károly, a Jazz 0820 házigazdája, Szalóky Béla és a huszonegy éves tehetség, Papp Mátyás. A jól ismert jazzstandardek így sosem hallott hangszerelésben csendülnek fel. A Zászlótérben és az Üvegteremben jam session-jelleggel muzsikál a Tálas Áron Trió, valamint a Rafael Márió Trió, hozzájuk pedig szabadon csatlakozik négy szólista: Munkácsy Eszter, Subicz Gábor, Dennert Árpád és Varga Gergely. A napot a Police Big Band koncertje zárja, ami nemcsak felvezeti a tűzijátékot, hanem a táncolni vágyók örömére az ünnepi látványosság után is folytatódik.