Fülöp, Evelin

Azerbajdzsáni jazz magyar alapokon

2016.08.22. 14:02

Programkereső

Augusztus 24-én Azerbajdzsán szülötte, a fiatal zongorista, Elchin Shirinov ad koncertet a Budapest Jazz Clubban a Párizsból hazalátogató Szandai Mátyás bőgőssel és Dés András ütőhangszeressel.

Elchin Shirinovot olyan zenészek mentoráltak, mint Vagif Sadikhov, Aaron Goldberg, Kevin Hays, Jean Michel Pic, vagy Yakov Okun. Egyedi hangzásvilágában a jazz, az improvizáció és az azerbajdzsáni folklór keveredik, előadásmódját a túlfűtöttség és a lágyság egyszerre jellemzi. Az elmúlt években a világ minden táján megfordult neves jazz zenészek oldalán és a legnagyobbak szóltak róla elismerő szavakkal.

Brad Mehldau zongorista szerint például: „Elchinnek különösen jó érzéke van ahhoz, hogy hogyan kell megkomponálni a trió-hangzást. Tökéletesen megtalálja a basszus és a dob helyét a zenekaron belül. Zongoristaként soha nem játszik „felesleges” hangokat, nem ismétli meg például a bőgőszólamot, így a hangzás igazán áttetsző és kellemes lesz” - vélekedett róla.

A bőgős Larry Grenadier szerint pedig

Elchin Shirinov maga fejlesztette tökélyre hangzásvilágát. Zenéje a régi időket idézi modern keretek között. A zongorán úgy tud játszani, hogy egy egész színpalettát ad a hangoknak közben. Érdemes mélyebben feltárni munkásságát.”