Eszter, Eliza

Elhunyt a „szájharmonika királya”

2016.08.23. 13:29

Programkereső

Életének 94. évében hétfő reggel elhunyt Toots Thielemans, a legendás belga szájharmonikás - jelentette be Veerle Van de Poel, a zenész menedzsere.

Az ügynök tájékoztatása szerint ügyfelét álmában érte a halál. Thielemanst már egy hónapja kórházban ápolták egy baleset miatt, amelyben eltörte a vállát. A jazzmuzsikust meg kellett műteni, állapota azonban jelentősen romlott az operáció után.

Toots Thielemans
Toots Thielemans
Fotó: Bruno Bollaert / flickr

A "harmonika királyát" lakóhelyén, a vallóniai La Hulpe településen fogják eltemetni. A halálhír bejelentését követően számos magas rangú belga politikus kifejezte együttérzését.

"Elveszítettünk egy hatalmas zenészt, egy melegszívű embert. Részvétem Toots Thielemans családjának és barátainak" - írta Charles Michel belga kormányfő a Twitteren.

Elio Di Rupo volt belga miniszterelnök szerint Toots Thielemans volt a "világ egyik legnagyszerűbb harmonikása, kivételes személyiség volt zeneileg és emberileg egyaránt".

A zenész két évvel ezelőtt jelentette be visszavonulását, miután egészségi problémák miatt három hónapon belül két koncertjét is lemondani kényszerült.

A jellegzetes szarukeretes szemüveget viselő művész tette szalonképessé a szájharmonikát a jazz-zenében. Sokáig Amerikában élt, ahol olyan nagy sztárokkal lépett fel, mint Benny Goodman, Ella Fitzgerald, Bill Evans és Quincy Jones.

Szájharmonikájának hangja feltűnt olyan hollywoodi klasszikusokban, mint az Éjféli cowboy vagy A Paradicsom... (Jean de Florette) című 1986-os francia-svájci olasz filmdráma.

Legnagyobb sikere a Bluesette című mű, amelyet 1962-ben szerzett, de az évek során újból és újból átírt.

A brüsszeli születésű Thielemanst II. Albert király 2001-ben nemesi rangra emelte, a zenész a bárói cím viselésére volt jogosult.