Orbán

Szőke Nikoletta lesz Michel Legrand vendége

2016.08.24. 15:43

Programkereső

Magyar fellépő is lesz az elsősorban filmzenéiről ismert világhírű francia Michel Legrand szeptember 21-i budapesti koncertjén. Szőke Nikoletta négy dalt ad elő a mesterrel az Európai hidak 2016 - Francia napok a Müpában fesztivál nyitóeseményén.

"Valósággal sokkot kaptam, amikor májusban a szervezők telefonon megkérdezték, lenne-e kedvem fellépni Michel Legrand budapesti koncertjén. Elég nehéz napokat éltünk át akkoriban, férjem, Barcza Horváth József bőgős kórházban, műtét után volt, máshol jártak a gondolataim, először nem is fogtam fel, miről van szó. Négy magyar énekesnő felvételeit küldték ki a mesternek, aki engem választott, úgy tudom, a hangszínem és a szvingelésem tetszett neki" - idézte fel Nikoletta.

Szőke Nikoletta
Szőke Nikoletta

Szőke Nikoletta a komponista négy angol nyelvű slágerét énekelheti el szeptember 21-én a Müpában Michel Legrand triójával (Michel Legrand - zongora, ének; Pierre Boussaguet - bőgő; Francois Laizeau - dob), a dalok egyike duett lesz a 84 éves zeneszerző-zongoraművésszel. A koncertre történő felkészülésben Szakcsi Lakatos Róbert zongorista segíti. Hozzátette: nem árulhatja el előre, mely számokról van szó, de valamennyit énekelte már korábban hazai színpadokon.

A You Must Believe in Spring című Michel Legrand-dal szerepel az énekesnő első CD-jén, a 2008-ban megjelent, feldolgozásokat tartalmazó Golden Earringsen.

Az első szerzők között volt, akinek dalaival énektanulmányaim során, 18 évesen találkoztam, korábban nem is igazán hallgattam jazzt.

Az a fajta dallam- és harmóniavilág, amely jellemző rá, nagyon közel áll hozzám. Számai tele vannak érzelemmel, ott bujkál bennük a francia sanzon, meg Bach motívumai, miközben az egész kozmopolita, egyetemes" - fejtette ki az énekes.

Mint felidézte, még 2006 decemberében az egykori IBS színpadon a Jazzclusive együttes kíséretével egy fél koncertet szenteltek Michel Legrand-örökzöldeknek, három évvel később a Columbus Jazz Clubban az Oláh Kálmán Trió Legrand-estjén énekelt vendégként.

"Készülő új lemezemen is lesz Michel Legrand-dal, emellett megszületett első saját szerzeményem is magyar nyelvű szöveggel. Dolgozom egy duettalbumon Takács Nikolasszal, akivel szintén adtunk már elő Legrand-számokat közösen" - mondta el az énekesnő, aki újabban a Sárik Péter Trió Jazzkívánságműsorában is szerepel; ebben a formációban ugyancsak elképzelhető valamelyik Legrand-dal átdolgozása.

„Kitört belőlem a gyermekded rajongás"

Szőke Nikoletta korábbi interjúnkban már mesélt nekünk korábbi arról, hogyan fogadta Legrand felkérését. Arról is kérdeztük, hogyan tudja összeegyeztetni az énekesi pályát a családanya szereppel. 

Az ötvenes évektől alkotó Michel Legrand olyan Oscar-díjas filmsikereknek írta a zenéjét, mint a Kamaszkorom legszebb nyara, a Yentl és A Thomas Crown-ügy. További öt Grammy-díjjal büszkélkedhet zeneszerzőként, hangszerelőként és előadóként, és olyan jazz örökzöldeket írt, mint a What Are You Doing the Rest of Your Life, a Watch What Happens vagy a The Summer Knows. Dolgozott Miles Davisszel, John Coltrane-nel, Ben Websterrel, Ray Brownnal, Shelly Manne-nel és sok más sztárral.

Szőke Nikoletta 1983-ban született zenész családban. Az ELTE Tanárképző Karának angol-orosz szakát a zene miatt hagyta abba, jazzéneklést Winand Gábornál, klasszikus éneket Bikfalvy Júliánál tanult. 2005-ben a Montreux Jazz Festival énekversenyén az első díjat és a közönségdíjat egyaránt megkapta, a következő évben ugyanitt már a fellépők között szerepelt saját formációjával, a Szőke Nikoletta Quartettel. Koncertezett New Yorkban, Londonban, Koppenhágában és Tokióban, 2010-ben duettet énekelt Bobby McFerrinnel a tízszeres Grammy-díjas világsztár budapesti koncertjén. 2012 nyarától a felsőörsi Snétberger Zenei Tehetség Központ énektanára.

Lemezei Japánban is megjelentek és vezették a jazzlistát. Eddigi albumai: Golden Earrings (2008), A Song For You (2009), My Song (2010), Shape of My Heart (2011), Inner Blaze (2012), I Thought About You (2015). Kvartettjében állandó tagként Szakcsi Lakatos Róbert zongorázik, Barcza Horváth József bőgőzik. 2012 novemberétől a Balázs Elemér Groupnak is tagja, a formációnak eddig két lemezén énekelt: a legutóbbi, a 15/Örök szerelem című idén Fonogram-díjat kapott az év hazai jazz albuma kategóriában.