Bernát, Felícia

Ismét Budapest lesz a világzene fővárosa

2016.08.29. 13:53

Programkereső

A tavaly őszi WOMEX sikerén felbuzdulva újabb nagyszabású világzenei fesztivált szervez a Hangvető a CAFe Budapest fesztivállal karöltve, október 13. és 16. között a Müpában.

A Budapest Ritmo Fesztiválon négy földrész 25 országának 40 fellépője mutatkozik be a Müpa több színpadán és az épület mellett felállított sátorban. A Fesztivál Színházban az elmélyülésé, a Müpa Átriumában elhelyezett ideiglenes színpadon a felfedezésé, a sátorban pedig a bulizásé lesz a főszerep.

Az első Budapest Ritmo fő témája a találkozás, a sokszor meglepő egymásra találás: örmények és törökök, franciák és japánok, romák és számik, magyarok és egyiptomiak közös játéka.

A magyar és kelet-európai előadók mellett az elmúlt évek legnagyobb világzenei sztárjai közül is többen fellépnek, így a mauritániai Noura Mint Seymali, a kolumbiai Meridian Brothers, a török Omar Faruk Tekbilek.

Három magyar "ősbemutatót" is láthat a közönség: Szalóki Ági, Lakatos Mónika és Pandzarisz Dina vokális triójának bemutatkozását, Balogh Kálmán és Lukács Miklós cimbalmosok közös játékát az egyiptomi Tarek Abdallahhal, valamint Both Miklós különleges, ukrajnai gyűjtéseken alapuló műsorát.

Szalóki Ági, Lakatos Mónika és Pandzarisz Dina
Szalóki Ági, Lakatos Mónika és Pandzarisz Dina
Fotó: Hernád Géza

A fesztivál egyúttal ízelítőt ad az idén Spanyolországban megrendezendő WOMEX műsorából is: egy héttel az esemény előtt a beválogatott zenekarok közül több Budapesten is bemutatkozik a közönségnek, köztük a Sierra Leone-i Kondi Band, a portugál-angolai Throes and The Shine, a francia-japán Maia Barouh és a norvég-számi Vassvik.

A Budapest Ritmo nemcsak Magyarország, hanem az egész térség legfontosabb világzenei eseménye kíván lenni: az a hely, ahol Közép- és Kelet-Európa zenészei bemutatkozhatnak a világnak, ezért a program mintegy harmadát Magyarországról és a régióból - Lengyelországból, Csehországból, Szlovákiából, Ukrajnából, Bosznia-Hercegovinából, Észtországból, Örményországból, Ausztriából - érkező zenészek töltik meg.