Zsuzsanna

Sodró erejű Binder-kompozíciók a BJC-ben

2016.09.06. 10:24

Programkereső

A hazai jazz egyik legjelentősebb képviselője, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszékének vezetője Retropolis II. című lemezét tárja a BJC közönsége elé kvartettjével szeptember 10-én.

Az elmúlt években közönségét elsősorban szóló koncertjeivel lenyűgöző zongoraművész ezúttal termékeny, tavaly decemberben két korongot is megjelentető kvartettjével érkezik a Budapest Jazz Clubba, hogy legújabb, Retropolis II. című lemezét mutassa be a közönségnek. A lemez az 1998-as, legendás Retropolis című album folytatása.

Erről a lemezről Jávorszky Béla Szilárd írja:

"Az 1998-as Retropolis merész és szokatlan vállalkozás volt tőle. Egyrészt azóta is a legpopulárisabb, legnaprakészebb munkája, másrészt archaikus, időtlen népdalfelvételeket használt benne kötőszövetnek. Állítólag közel száz népzenei lemezt végighallgatva tartotta meg a végül CD-re kerülő népzenei idézeteket. S az album készítésekor az amúgy kompromisszumokat nehezen ismerő Binder zenésztársaival jól hallhatóan elsősorban arra törekedett, hogy ezeket az ősi értékeket, kincseket eljuttassa a fiatalokhoz. Afféle népművelői feladatnak tekintette a korong megszületését, hogy e tőle amúgy szokatlanul erőteljesen etnós felvételeken keresztül a technóhoz szokott tizenéveseket szembesíthesse a székely vagy moldvai népdalok szépségévével"

A Retropolis II.-ben Binder folytatja az etnojazz vonalat, sőt, még nagyobb hangsúlyt kap a népzenei forrás, a dalok akusztikusan szólnak, így születik meg a városi és falusi improvizációs zene tökéletes arányú egyvelege. A koncerten Borbély Mihályt, régi duópartnerét, Benkó Ákos dobost, Fonay Tibor bőgőst, valamint Kis Borbála és Zsikó Zoltán népdalénekeseket hallhatjuk Binder Károly mellett.