Csilla, Noémi

Impozáns jazzprogrammal jön a CAFé

2016.09.09. 11:39

Programkereső

Hiromi, Yellowjacket, Yann Tiersen – néhány név a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál azon előadói közül, akikre minél hamarabb érdemes megváltani jegyünket.

A nemzetközi sajtóban Japán legvarázslatosabb természeti tüneményeként aposztrofált jazz-zongorista, Hiromi lép fel a világszerte ünnepelt basszusgitáros, Jimmy Johnson és a dobos Simon Phillips kíséretében. Egy másik legenda, a Yellowjackets képlékeny, mindig zseniális zenészekből álló formációja ezúttal a Bob Mintzer, az alapító Russell Ferrante, Will Kennedy és Dane Anderson felállással érkezik. A hegedűs, zongorista, harmonikás és zeneszerző Yann Tiersen, napjaink egyik legnépszerűbb francia muzsikusa, akinek a világhírt az Amélie csodálatos élete című filmhez komponált zenéje hozta el, ezúttal szólóesttel jön Budapestre.

A fesztiválon lép fel a jazz szabadságát a rock energiájával, a klasszikus formakultúrát az experimentális zene bátorságával ötvöző legjelentősebb francia big band, az Orchestre National de Jazz, és igazi kuriózum lesz a Catch-Pop String-Strong crossover estje a Muzikumban, ahol bárki fültanúja lehet, milyen könnyedséggel váltanak át az előadók Bach zenéjéről a tradicionális balkáni muzsikára, a popzenéről a skót felföld ritmusos táncdallamaira, néha füttyszóval, énekkel kísérve a produkciót. Az A38 Hajón ad koncertet az, elektronikus alapú, táncos nu jazz egyik legfontosabb, mostanra újjáalakult formációja, a svéd Koop Oscar Orchestra, valamint korunk downtempo elektronikájának egyik leginvenciózusabb alakja, az Emancipator Ensemble.

Az elektronikus hangzást skandináv népzenével és elképesztő hangszertalálmányokkal ötvözi a Wintergatan, az olasz Sacri Cuori együttes pedig egyedülálló módon jeleníti Fellini, Nino Rota és Morricone filmzenéinek, David Lynch és Angelo Badalamenti filmjeinek misztikus hangulatait és a rock-balladák világát, amerikai bluessal és olasz népzenével ötvözve. A hét fiatal rézfúvós alkotta Mnozil Brass a népzenétől a jazzig, az operettől az operáig dolgoz fel sok-sok humorral és lehengerlő virtuozitással népszerű műveket, akik Bécs, Moszkva és London után Budapesten lépnek fel a fesztivál alkalmából. 

Első alkalommal rendezi meg a Hangvető a CAFe Budapesttel közösen a Budapest Ritmo fesztivált, ami Magyarország legújabb világzenei fesztiválja. A 2015-ben Budapesten rendezett WOMEX sikere inspirálta Budapest Ritmo egész Kelet-Európa első olyan világzenei fesztiválja, amely a régió és a világ találkozási pontja lehet, ahol a különböző kultúrák kölcsönhatásából lesz megújuló energiaforrás. Az első seregszemle fő témája ezért a találkozás, a sokszor valószínűtlen, meglepő egymásra találás: örmények és törökök, franciák és japánok, romák és számik, magyarok és egyiptomiak közös játéka, amely Bartók Béla magyar, román, szerb, szlovák, török és algériai népdalgyűjtéseinek utóéletét öleli fel a régió világzenei sztárjaival a Müpában és a mellette felállított CAFe Sátorban 25 koncerten.

Nincs olyan, hogy kortárs zene

"Csak zene van, a kortárs jelzőt ki kell dobni a szótárunkból", így vezette fel Eötvös Péter zeneszerző az október 7-én induló 25. CAFe Budapestet. A fesztivál klasszikus zenei kínálatáról ide kattintva tudhat meg többet!