Konstantin

Borbély Mihály és Ágoston Béla is gyertyát fúj

2016.09.12. 17:00

Programkereső

Az etno jazz két jelentős fúvósa egy nap különbséggel nemcsak széles hangszerparkjuk darabjait szólaltatják meg különleges fúvótechnikájukkal, hanem kerek születésnapi tortájuk, kerek évszámokat jelző gyertyáit is ezzel a módszerrel oltják el a hétvégén, a Fonóban.

Borbély Mihály ugyanis hatvanadik születésnapját ünnepli 16-án a Fonóban, míg Ágoston Béla a kerek ötvenről emlékezik meg ily módon, szeptember 17-én ugyanitt, zenészbarátokkal és a közönséggel.

A multiinstrumentalista Ágoston Béla nyelvi leleményességét sem hagyta otthon, amikor címet adott az eseménynek. Az 50 „vagy” ok: Népzene vagy jazz? Hip-hop vagy rock? Havasi kürt vagy szimfonik? címet viselő esemény rá jellemzően műfajilag és zeneileg igen gazdagnak ígérkezik. 20 órától egy őrületes mix lesz hallható a Happy Birthday Bigbandtól, 21:30-tól a Monoton Koktél című alkalmi formáció lép színre Rubik Ernő Zoltánnal (zongora, billentyűshangszerek, tárgyak), Kertész Endrével (cselló) és Keönch László Farkassal (ütőhangszerek, hegedű). Végül az estet a Kényszerzuboly/Színházak Éjszakája zenésztalálkozó „Zuboly vezetésével” című esemény zárja, amiben feltehetően az épp nem a Színházak éjszakáján haknizó Zuboly tagok és barátaik lépnek színre.

Ágoston Béla
Ágoston Béla

„Az önmagát leginkább zeneközelítőként definiáló, zenei polihisztor Ágoston Béla szerénysége talán csak tehetségével vetekszik. Szaxofonon, blasszusklarinéton, brácsán, gitáron, kecskedudán, steel drumon és szájharmonikán játszik, hozzá, ha kell, énekel. Nagy teherbírású, karakteres muzsikus, nyitott és fogékony minden színvonalas produkcióra. Mániákus zenekar alapító, felsorolni is reménytelen, mennyi saját formációt vezetett az elmúlt évtizedben. A legfontosabbak talán az Ágoston Kártett, az Agostones és a Zuboly” - írja róla Jávorszky Béla Szilárd a Magyar folk története című, 2013-as könyvében.

Azóta persze nemcsak a repertoár, de a formációk száma is bővült, augusztus végén mutatta be például Knutdut Men nevű formációjával a Dunno című lemezt. A formáció neve a „nem tudtunk” visszafelé olvasott verziója, míg a cím a „don't know” kissé hevenyészetten kiejtett alakja, a zenei anyag pedig főként „tiszta jazz” a közelmúltban született szerzemények közül.

Borbély Mihály
Borbély Mihály

És aki már ezt a koncertet meghallgatta, nem maradhat otthon másnap sem, a Kossuth-díjas Borbély Mihály 60. születésnapi koncertjén. A jazz és a kortárs zene területén egyaránt otthonosan mozgó szaxofonos születésnapja alkalmából színpadra áll Borbély jónéhány jelentős formációja. Erről elmondta: "A Vujicsics zenekarban valahogy kialakult, hogy – legyen szó születés- vagy névnapról – az ünnepelt hoz szerény ajándékot, egy kis bort, süteményt, s ő lepi meg a barátait. Amikor a szívemnek oly kedves Fonó felkérését elfogadtam, rögtön tudtam: csak úgy van értelme ennek az „ünnepi koncert“-nek, ha én ajándékozhatom meg a közönséget. Ebben számos kollégám lesz segítségemre ezen az estén, akiknek nagy köszönettel tartozom szakmai és baráti szempontból egyaránt: Agatics Krunoszláv „Kityo“, Baló István, Brczán Miroszláv, Dés András, Dresch Mihály, Eredics Gábor, Eredics Kálmán, Farkas Zoltán „Batyu“, György Mihály, Horváth Balázs, Lukács Miklós, Sárvári Kovács Zsolt, Szendrődi Ferenc, Tálas Áron".

Az esten hallható lesz a fenti kiváló zenészek összetételéből a Balkán Jazz Project, a Borbély-Dresch Quartet, a Borbély Műhely, a Polygon trió, a Quartet B, valamint a Vujicsics is.