Dezső

Milyen jazzkoncerteket ajánl a Fidelio szeptemberre?

2016.09.12. 10:04 Módosítva: 2016-09-12 10:04:58

Programkereső

A francia kultúrát felvonultató Európai Hidak Fesztiválnak és a megszokott jazzhelyszínek színes kínálatának köszönhetően nem unatkozhatunk szeptemberben sem.

Bágyi Balázs New Quartet

szeptember 16. 21.00 Opus Jazz Club

A dobos-zeneszerző új felállásával többek között a nemrég megjelent új album, a Continuity Jazz Suit számait is eljátssza.

Bágyi Balázs különleges, melodikus dobolási stílusa komplex zenei élményt nyújt. Új együttesében a magyar jazz fiatalabb korosztályának jeles képviselői a partnerei, a Hollandiában végzett szaxofonos titán, Lakatos „Szoszóˮ Sándor, a klasszikus zenén nevelkedett Junior Príma díjas zongorista, Oláh Dezső és Közép-Európa egyik legnagyszerűbb bőgőse, Oláh Péter. A formáció repertoárja a zenekarvezető szerzeményeire, ezúttal egy többtételes jazzszvitre épül.

Musique de l'Europe Festival

szeptember 16. 19:00 MOMKult

Tcha Limberger
Tcha Limberger

Ezen az estén hat zenekar koncertjén keresztül ismerhetjük fel Kelet- és Nyugat-Európa zenéjében a kapcsolódási pontokat, a méltán híres Tcha Limberger közreműködésével.

A Traditional European Music Clash című est nem más, mint egy utazás a francia manouche swingtől a flamencón és a balkáni zenén át a magyar cigányzenéig. A Canarro, a Csángálló, a Bahorka, a Taraf de Akácfa, a La Kati Cuadro Flamenco, valamint a Kovács Zoltán Trió mellett most a világhírű, belga, vak muzsikus, Tcha Limberger is tiszteletét teszi. Tcha ugyanis „maga a zene”: egy személyben képviseli magas szinten a fenti műfajok mindegyikét.

Fidelio Jazz Est: Oláh Kálmán Quartet

szeptember 17. 20:00 Budapest Jazz Club

Mindig nagy öröm a világ kortárs zenei életének egyik legeredetibb alkotóját, a kiváló jazz-zongoristát és zeneszerzőt egy olyan intim térben hallgatni, mint a Budapest Jazz Club.

Oláh Kálmán neve nemcsak a hazai zeneszeretőknek cseng ismerősen, világviszonylatban is jegyzett muzsikus ő, mióta 2006-ban, Always című, varázserejű számával megnyerte a jazzben talán legtekintélyesebb versenyt, a Thelonious Monkról elnevezett vetélkedőt. Quartetje mostani repertoárja jól megformált, több részből álló szerzeményeire, eredeti hangszereléseire és népdalfeldogozásaira épül.

Michel Legrand feat. Szőke Nikoletta

szeptember 21. 20:00 Müpa

A többszörös Oscar- és Grammy-díjas muzsikus erre az estére kifejezetten a magyar közönség számára összeállított műsorral készül az Európai Hidak Fesztiválra.

Nehéz bármit is kiemeli Legrand munkásságából, hiszen ő maga sem tudott és nem is akart választani a hangszeres előadói, karmesteri, énekesi, zeneszerzői és hangszerelői pályák közül. A Cherbourgi esernyők című musical szerzője jazzművészként számos legendával dolgozott Miles Davis-től John Coltrane-ig. Szerzeményei közül több örökzölddé vált. Partneréül erre az estére Szőke Nikolettát választotta, akinek szerinte „gyönyörű a hangja és remekül swingel”.

Felkeltettük érdeklődését? Váltsa meg jegyét egyszerűen, a Port.hu felületén!