Mátyás

Fidelio Napi Zene – Miles Davis és Marcus Miller: Mr. Pastorius

2016.09.21. 15:55

Programkereső

29 éve ezen a napon halt meg tragikus módon minden idők legnagyobb basszusgitárosa, Jaco Pastorius. Marcus Miller szerzeményével emlékezünk rá.

A basszusgitár géniusza, Jaco Pastorius mindössze 35 évet élt, de neki ez az idő is elég volt ahhoz, hogy megújítsa, kitágítsa a hangszer lehetőségeit. Pat Metheny szerint ő volt a 20. század utolsó jazz zenésze, aki az egész zenei világra meghatározó hatással bírt. Nem csupán komplex szólói, a magasabb regiszterek használata és egyéni technikai megoldásai tették kiemelkedő előadóvá: sokszínűsége nyomán a jazz mellett a funk és a fúziós jazz világának is úttörője volt.

1987-ben a floridai Fort Lauderdale-ben egy klub előtt összetűzésbe keveredett a kidobóemberrel, a verekedés következtében Pastorius elvesztette eszméletét. Kómába esett és visszafordíthatatlan agykárosodást szenvedett.

A Mr. Pastorius című szám Marcus Miller búcsúja, aki számára Pastorius jelentette a legfőbb inspirációt ahhoz, hogy zenésszé váljon. A szám felkerült Miles Davis Amandla című albumára is.

Fidelio Napi Zene

Rovatunkban minden nap más-más zeneművel várjuk Olvasóinkat a klasszikus zene, a jazz, a világzene és a népzene világából. Kapcsolódjon ki velünk és adja át magát a zene élvezetének!

További zenékért kattintson ide.