Eleonóra

Mit üzennek ma az emigráció hangjai?

2016.09.22. 11:43

Programkereső

Az egyik legkiválóbb európai jazzénekes, a német Michael Schiefel Songs Out of Exile - Dalok a száműzetésből címmel ad koncertet az Opusban szeptember 24-én, a Wood & Steel Trioval.

A formáció a modern német zene egyik legjelentősebb alakjának, Hanns Eislernek a második világháború idején Kaliforniában írt Hollywood Songbookjának sajátos értelmezéseit adja elő.

A fasizmus elől Amerikában menekült Hanns Eisler hollywoodi menedékében Brecht, Hölderlin, Pascal és saját szövegeire írt miniatúrái a 20. századi német zeneszerző legszemélyesebb naplójegyzeteinek tekinthetők.

Ezek a rövid és bensőségesen közvetlen dalok a száműzetés és az emigrációban töltött élet pillanatfelvételei.

Eisler Amerikában is nehéz helyzetbe került, amikor az Amerika-ellenes Tevékenységet Vizsgáló Bizottság elé idézték, ami után csak a nemzetközi közvélemény nyomására távozhatott az Egyesült Államokból és visszatért Európába.

A dalokat a német Wood & Steel Trio (Roland Neffe - marimba, vibrafon; Christian Kögel - gitár; Marc Muellbauer - nagybőgő) és a virtuóz énekes, Michael Schiefel a gyönyörű zenéhez méltó tisztelettel vette kézbe. A hangzás különlegességét egyrészt az eredetileg zongorára írt darabok áthangszerelése adja ezekre a hangszerekre, másrészt a szabad, asszociatív improvizációk háromdimenziós vibrálása.

A kivételes hangú Michael Schiefel német-magyar formációjával, a Platypus Trióval 2014-ben mutatta be lemezét az Opus Jazz Clubban. Az énekes két zenésztársa ebben a formációban Lukács Miklós világszerte elismert cimbalomvirtuóz, valamint egy német csellista, Jörg Brinkmann.

A 46 éves Michael Schiefel hangját elektronikus eszközökkel, elsősorban loopokkal kombinálja. 1996-ban szerzett diplomát a Berlini Művészeti Egyetemen jazzének és zeneelmélet szakon, öt évvel később ő lett a legfiatalabb zenei professzor Németországban a weimari Liszt Ferenc Konzervatóriumban, ahol jazzéneket tanít. Számos műfajban alkot és koncertezik, szólómunkái mellett funkot és popot is játszik a JazzIndeed kvintettel, tagja a klasszikus zenén alapuló big bandnek, a Thärichen's Tentettnek. Európai jazzfesztiválok és mesterkurzusok rendszeres fellépője és résztvevője, eddig négy szólóalbumot adott ki.