Konstantin

Bemutatkoznak ösztöndíjas jazztitánjaink

2016.09.24. 13:13

Programkereső

A pályakezdő jazzmuzsikusokat támogató Ablakos Lakatos Dezső ösztöndíj idei nyertesei három, változatos stílusokat felvonultató estén mutatkoznak be a CAFé Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválon.

Tíz éve, amióta a legendás szaxofonosról, Lakatos „Ablakos" Dezsőről (1944-1997) elnevezett ösztöndíj elindult, három fiatal zenészt választ a zsűri, amelyik a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen és más neves intézményekben oktató híres zenészekből áll. Idén történt először, hogy az egyik ösztöndíjat megosztották, így összesen négy aktuális díjazott koncertezik az őszi fesztiválon. Mind a négy fiatal már rutint szerzett, a legmagasabb szinten képzett zenész, akik gyakran felbukkannak klubok pódiumain, sőt, már jelentős fesztiválok is meghívták őket.

Oláh Dezső
Oláh Dezső

Az első koncerten zenekarvezetőként is hallható zongorista, Oláh Dezső pályáján nem ez az első elismerés, amit sokoldalú tehetségével érdemelt ki: a Junior Príma díjat is megkapta már. Tanára, Oláh Kálmán nyomdokain ő is egy szuszra mondja ki, hogy klasszikus és jazz, szerepelt is már az ilyen című rádiós koncertsorozatban, és Trió á lá Kodály néven működteti egyik zenekarát. Az ösztöndíj pályázatában nagy ívű projektet vázolt fel, mely már meg is valósult: a zongorista Reflexiók-at készített Bartók: Román népi táncok című művére, egész estés, szvitszerű, jelentős improvizatív szakaszokat magában foglaló hangszerelésben, melyből elhangzanak majd részletek. Ez a ciklus nem csak az Oláh Dezső Trió repertoárjába került be, hanem az Anima Musicae kamarazenekarral is játsszák. A tervek szerint még szeptemberben rögzítik is az anyagot stúdióban triójának tagjaival, Oláh Péter bőgőssel és Lakatos Pecek András dobossal. Az októberi koncerten Oláh Dezső saját szerzeményein kívül jazz standardek is felcsendülnek majd, hiszen a másik teljes ösztöndíjas, Pecze Balázs trombitás lesz az est szólistája.

Pecze Balázs
Pecze Balázs

Pecze Balázs már a jazztrombitások számára kiírt rádiós versenyen is 2. díjat szerzett, tagja lett a Budapest Jazz Orchestrának és játszott Kőszegi Imre zenekaraiban.

2014-ben diplomázott a Zeneakadémia klasszikus trombitaművész, majd tanári mesterszakán. Így nála még kevésbé lehet azt mondani, hogy jazz-, vagy klasszikus trombitás volna, mesterkurzusai és díjai, sikerei is azt mutatják: mindkettő. Ezért is nagyszerű partnerség az övé Oláh Dezsővel, akivel egyébként már akkor is dolgozott együtt, amikor a Bágyi Balázs kvartett tagjaként (Oláh) és vendégszólistájaként (Pecze) turnéztak külföldön.

Kanizsa Georgina
Kanizsa Georgina

A megosztott ösztöndíjat egyrészt Balogh Zoltán zongorista és billentyűs hangszeres kapta. A harmincas éveiben járó muzsikus a Kőbányai Zenei Stúdióban végzett, és már ekkor, 2007-ben megtette azt a lépést, amely elvezetett az országos, sőt már a nemzetközi ismertséghez: ikertestvérével, az ugyancsak szupertehetséges Balogh Roland gitárossal megalapította a Finucci Bros Quartettet. Ahogy percekkel fiatalabb fivére, ő is kitűnt a montreux-i jazz-zongoraversenyen, majd Jacksonville-ben (USA) is az ugyancsak a világelitet szondázó mezőnyben díjat nyert. A Finucci igazán népszerű formációja lett a hazai jazzéletnek, sokat turnézik külföldön is. A szórakoztató, ún. smooth stílusban is kiválóak, nem csak a rockosabb alapon, szintetizátorral és erős ritmusszekcióval megszólaló jazz vidékén. Gyakran szerepel velük énekes vendégként, mint az októberi ösztöndíjas koncerten is, Zoltán párja, Rontó Kitty.

A Lakatos Ablakos-ösztöndíjasok között is akad idén énekesnő, aki ezáltal, mint a másik megosztott ösztöndíjas, a ma már sztárrá lett korábbi ösztöndíjasok, Szőke Nikoletta és Fábián Juli nyomdokaiba léphet. Ahogy társaival, vele is találkozhatott már jó néhányszor a budapesti jazzklubok és fesztiválok közönsége. Először is a Silence Fiction nevű, tudatos repertoár építésben gondolkodó zenekarral – amelyikben ugyan Georgina szerepe a szólistáé, de ez nem ez kísérő szerepre redukált együttes, hanem valódi kollaboráció. Telt, kifejező hangját az egyik legkiválóbb magyar a capella együttesben is hallhatjuk, a Jazzationben. Velük Kanizsa Georgina ugyancsak több nemzetközi versenyről tért haza győzelmi oklevéllel, például Grazból.