Orbán

Mi volt Miles Davis egyetlen kívánsága?

FIDELIO NAPI ZENE

2016.09.28. 17:56

Programkereső

25 éve, 1991-ben ezen a napon fújta ki utoljára a levegőt a Sötétség Hercege, Miles Davis. Ma Thelonius Monk egyik leghíresebb szerzeményével emlékezünk rá, amihez egy különös anekdota is kapcsolódik.

A dal a „jazz bárónőjeként” is emlegetett Pannonica de Koenigswarter kedvence volt és -bár sokan játszották- kevesen tudták olyan szépen megfogni ezt a bonyolult dallamot, mint Miles Davis. Pannonica, vagyis "Nica" volt az a gazdag jazzkedvelő mecénás, aki a nincstelen zenészeket befogadta, ellátta őket, még akkor is, amikor ezért már kitagadta őt családja - az általa bérelt hotelszobában halt meg Charlie Parker és Monk is nála lakott élete utolsó éveiben. Amikor meghalt, mindenét a macskáira hagyta, a végrendeletében pedig meghagyta, hogy a hamvait szórják a Hudson folyóba. Éjfél körül.

Pannonica volt az is, akinek a Three Wishes című -egyelőre csak angolul elérhető- könyvet köszönhetjük: ebben arra kérte legendás jazz-zenész ismerőseit, írják meg, mi a három kívánságuk . A világmegváltó gondolatok mellett ott szerepel Miles Davis bejegyzése is, aki csak annyit írt: "to be white".

Fidelio Napi Zene

Rovatunkban minden nap más-más zeneművel várjuk Olvasóinkat a klasszikus zene, a jazz, a világzene és a népzene világából. Kapcsolódjon ki velünk és adja át magát a zene élvezetének!

További zenékért kattintson ide.