Hella

Újfajta zenei élményre vágysz? Menj az UH Festre!

2016.09.28. 11:28

Programkereső

Perzsa klasszikus zene elektronikus tánczenével ötvözve, jávai zenébe oltott extrém metál – ilyen és hasonló kísérleti hangzásoknak lehetünk fültanúi október 2. és 9. között az UH Festen, a Trafóban és több budapesti helyszínen.

Az UH Fest az új utakat, kifejezésmódokat kereső zenészek és a felfedezésekre, meglepetésekre nyitott közönség találkozóhelye. A Trafó mellet a Francia Intézetben, a Jurányiban, a Toldi Klubban, a Hátsó Kapuban, a Lärmban, a G3-ban, valamint a Capellában megvalósuló fesztivál nemcsak koncertekkel, de nyilvános beszélgetésekkel, workshopokkal és előadásokkal is közelebb hozza a különleges zenei élményeket a közönséghez. Többek között a nyitónapon, 2-án a zene és a politika kapcsolatáról is tartanak majd beszélgetést. 

A nyitónapon, október 2-án a Trafóban az elektronikus és a keleti zenét ötvöző zenekaroké a főszerep. Fellép az észak-afrikai motívumokat és az improvizációt ötvöző Dwarfs of East Agouza trió, amelynek zenéjében számos hatás találkozik a hagyományos arab zenétől az etnofunkon és krautrockon át a szabad improvizációig. Koncertet ad a hamburgi születésű, Teheránban élő Ata Ebtekar, vagyis Sote, aki perzsa klasszikus zenét, elektronikus tánczenét, az iráni forradalom idejéből származó hangfelvételeket vet alá algoritmikus transzformációknak. A bristoli Young Echo kollektívából kikerülő Killing Sound a misztikus ambient és a dub redukált változatát hozza, Alpár (Zalkai Bálint) pedig a moduláris elektronikus zenét prezentálja.

Az október 8-i eseményen a Trafóban fellép a dubban utazó brit Kevin Martin, azaz The Bug, Lázár Gábor algoritmikus computerzenét prezentál, a KAFR, azaz az indonéz Senyava és a libanoni Rabih Beaini új projektje, amely az extrém metált ötvözi a drone-nal és a jávai zenével, a Skóciában élő, Peter Brötzmannal is gyakran koncertező Heather Leigh pedig a folk, a blues, a minimalizmus, a zajzene hibridjét prezentálja megtöbbszörözött hangjával és pedal steel gitárjával.

A teljes programért kattintside