Sándor, Ede

Tudta? Magyarországra jön egy csomó külföldi zenész

2016.09.29. 15:22

Programkereső

A kultúrák találkozásának helyszíne lesz a Müpa október 13. és 16. között az első Budapest Ritmo világzenei fesztiválon: örmények és törökök, franciák és japánok, romák és számik, magyarok és egyiptomiak lépnek fel együtt, egymás után.

Magyarország Európa egyik világzenei nagyhatalma. Ezt most már nem túlzás állítani, ha a tavalyi WOMEX sikerét tekintjük, vagy azt, hogy a magyar előadók rendre a világzenei toplista, a World Music Charts élvonalában szerepelnek, aminek köszönhetően a Fonó a legjobb worldmusic kiadók közé került nemrég. Hogy ennek mi a titka, az egy másik cikk témája lehetne, mindenesetre azt tudjuk, hogy Bartók és Kodály gyűjtőmunkája, majd a táncházmozgalom óta egyedülállóan feltérképezett, gazdag folklórkincset tudhatunk magunkénak, ami jó táptalaja a különböző világzenei formációk zenéjének. 

Szaloki Agi - Dina - Lakatos Monika
Szaloki Agi - Dina - Lakatos Monika
Fotó: Végh László

A Hangvető és a CAFe Budapest elsősorban a WOMEX sikerén felbuzdulva indítja útjára idén az első Budapest Ritmo Fesztivált. A szervezők előtt ugyanakkor Bartók példája lebegett, aki -hasonlóan a mostani világzenei előadókhoz- a népzenét  "a világ több tájáról is gyűjtötte, és a komolyzene világán keresztül ismertette meg a közönséggel". Így aztán a cél sem lehet kisebb, mint amit Bartók tűzött volna ki maga elé:

a szervezők a rendezvény által Budapestet Közép- és Kelet-Európa világzenei központjává pozicionálnák. 

A fesztiválon a lehető legnagyobb békében és örömben adják egymásnak a mikrofont a világ legkülönbözőbb pontjairól érkező, eltérő vallású zenészek. Lesz buli, tánc, ereszd el a hajamat, de emellett helyet kapnak az elmélyülésre alkalmas, spirituálisabb jellegű zenék is. A szervezők a két funkciónak megfelelően két helyszínre osztották föl a fellépőket. A Fesztivál Színházban a zene gyógyító, határokat átlépő ereje a fő vonal, a Müpa mellett felállított CAFe sátor az igazi fesztiválhangulatot kedvelőket várja. A Müpa előcsarnokában található Átrium Színpad pedig a feltörekvő, elsősorban magyar zenekaroknak ad majd helyet, akiket a Ritmo zsűritagjai pontozni is fognak. Emellett a háttérben kötetlen hangulatú konferenciabeszélgetések is zajlanak majd, amin külföldi szakértők bevonásával szó lesz Bartók és a világzene viszonyáról, a zene és a turizmus kapcsolatáról, Európa kulturális fővárosairól, valamint a zenei exportról is.

Bartók jegyében

A nagyszabású nyitókoncert tematikus utazásra hív Bartók gyűjtésének eredeti helyszíneire és korába. Október 13-án feltárul a száz évvel ezelőtti közeg, ahol a népzene adta meg a mindennapok és az ünnepek ritmusát. Csak erre az estére összeállított műsorban szólalnak meg együtt az erdélyi magyar, román, szerb és szlovák dallamok, és az ezekből merítkező Bartók művek. A Söndörgő és a Buda Folk Band fiatalos lendülettel játszanak “világi” népzenét. Fellép a Vujicsics, Bognár Szilvia énekel, Zalai Antal hegedűn, Balog József zongorajátékával egészíti ki a műsort. Mindezt a pozsonyi Ifjú Szívek táncszínház hozza mozgásba.

Ősbemutatók

A magyar fellépők között három ősbemutatót láthatunk:  a “gitárprímásként” aposztrofált Both Miklóst október 15-én Titokzatos Ukrajna címmel mutatja be két éves, ukrajnai gyűjtőútja során szerzett tapasztalatait két ukrán falu tizenkét énekese közreműködésével. A három folkdíva, Szalóki Ági, Pandzarisz Dina és Lakatos Mónika október  16-án az oláh cigány, magyar és szefárd zsidó dalok metszéspontjait keresik majd közös koncertjükön. És itt lesz a tavalyi WOMEX hivatalos versenyprogramjának egyik magyar fellépője, a Cimbalomduó is, akik az egyiptomi úd-mesterrel, Tarek Abdallahhal lépnek fel.

Sokszínűség 

A külföldi fellépők sokszínű kínálatából nehéz kiemelni bárkit is. Lesz koncert, amiből képet kaphatunk a finnugor nyelvrokonság zenei oldaláról: a Vassvik együttes a tradicionális számi zenét ősi és modern hangszerekkel adja elő. Becaye Aw afrikai gyökerű és skandináv töltetű gitárjátékával és mélyen rezgő hangjával személyes hibridet hoz létre, és itt lesz, szomorú bosnyák blues-al, a sevdah dívája, Amira Medunjanin, akit a kritikusok Om Kalthoum és Billie Holiday keverékeként is emlegetnek.

A budapesti WOMEX-en a Federspiel hatalmas sikerrel már megmutatta a balkáni, mexikói, és természetesen osztrák hatásokat beolvasztó értelmezését a Blasmusik-ról. A bőrnadrágos mariachi banda bármikor belejódlizik egy mexikói számba és könnyen összehozza a Balkánt az Alpokkal. Itt lesz Noura Mint Seymali a mauritániai sivatagi blues nagykövete, aki férjével a pszichedélia, funk és reggae felé is kikacsintó koncertet ad. A Mames Babegenush lendületes klezmert hoz Dániából, a zimbabwei énekes, Monoswezi zenéje pedig a skandináv jazz és a kelet-afrikai zene találkozása. A részletes programért kattints ide!