Eleonóra

Utazás egy képzeletbeli világba a Kerekes Banddel

2016.10.01. 09:35 Módosítva: 2016-10-04 11:51:55

Programkereső

Játsszon a Fidelióval és legyen ott a Kerekes Band lemezbemutató koncertjén október 8-án, a Fonóban!

A Kerekes Band legutóbbi, Fonogram-díjas Folklore Man című lemeze után idén szeptember elején jelentette meg legújabb albumát, Back To Følk címmel. A zenekar ezúttal is különleges utazásra visz minket, amelyben elhozzák nekünk az ősi Følklānd-szigeteken maradt mågyarï kolónia zenéjét. 

Kerekes Band - Back to Folk
Kerekes Band - Back to Folk

A szigetcsoport Magna Hungáriától délre terül el, amerre a Csülök-csillagkép ragyog. A szomáziak elől ide menekült mågyarïakról Desiderius testvér tesz említést a X. században: "Hajøïk nem levén, løval vevêk be az szïgetet. S menênek reājuk vïdrāk és kajmānøk, tengerï sünök és føkāk, de Hős Følklôrmān széjjel veretê az āllatok seregêt nagy dïcsősêgêben, s földet lelê nêpênek." A Følklānd-szigetek lakói tehát azóta is lovasnomád életet élnek, várva az értük jövő hajóra, és bízva az általuk tisztelt Szent Verébben. A helyi zenét jellemző furulya-koboz-brácsa központú szilaj pásztor hangzást hozza el nekünk a Kerekes Band legújabb lemezén.

"Tisztán instrumentális anyagot készítettünk, és úgy gondoltuk, jó, ha van valami plusz. Közös ötletelésből jött másfél-két évvel ezelőtt Folkland szigete, ez a képzeletbeli világ, aztán kitaláltuk hozzá a legendát az ott élő a magyariakkal, akik lovas nomád életmódot folytatnak, végül mind a 12 szám e koncepció köré épült" mesélte Fehér Viktor, a Kerekes Band dobosa.

Hozzátette: bár tisztában voltak vele, hogy megosztó lehet az új album gondolatisága, mégis az egész zenekar egységesen állt a lemez mögé, hiszen a pimasz, néha szarkasztikus hozzáállás tökéletesen illeszkedik a csapat eddigi munkáiba. A CD-hez mellékelt füzetkében részletesen olvashatunk Folkland természetrajzáról (Magna Hungáriától délre), állatvilágáról (a 150 kilós verebekről), kultúrájáról (Puszta Beat), gazdaságáról (motorgyártás), etnikai, nyelvi, vallási megoszlásáról (ethnók, funkuk, mormoták).

"A zenénk szerintem jóval letisztultabb, ha úgy tetszik, lélegzőbb lett, mint a korábbi lemezeken, amikor sokkal masszívabbra sikerült az anyag" fogalmazott Fehér Viktor.

Az október 7-én 12:00-ig helyesen válaszolók közül két szerencsés ellátogathat partnerével a Fidelio vendégeként az október 8-ai, lemezbemutató koncertre, a Fonóba!

Sajnáljuk, ez a játék már lezárult!