Konstantin

Milyen jazz-koncerteket ajánl a Fidelio októberre?

2016.10.10. 09:55

Programkereső

Ahogy már megszokhattuk: világsztárok és hazai előadók izgalmas koncertjeiből nem lesz hiány októberben sem.

Yellowjacket

október 14. 19:30 Budapest Jazz Club

A képlékeny, mindig zseniális zenészekből álló zenekar a CAFe Budapest keretén belül is izgalmas felállásban érkezik Budapestre, ezúttal Bob Mintzer szaxofonlegendával az élen.

Az 1977-ben alapított kvartett elnyűhetetlen motorja a zenekaralapító zongorista, Russell Ferrante. A zenekar eddigi története során sikert sikerre halmozott, két Grammy-díjat is nyert olyan egykori tagoknak köszönhetően, mint a dobos Terri Lyne Carrington vagy Jaco Pastorius szintén basszusgitáros fia, Felix Pastorius. Most Bob Mintzer és Russel Ferrante mellett a dobos Will Kennedy, valamint a basszusgitáros Dane Anderson fogja lenyűgözni a hallgatóságot.

Oláh Szabolcs Quintet lemezbemutató koncert

október 15. 21:00 Opus Jazz Club

A gitáros-zeneszerző harmadik, frissen megjelenő, Álomösvény című albumát mutatja be ezen az estén az összetéveszthetetlen hangú Kalmár Pannival kiegészülve.

Az Álomösvény című albumon a jazzben szokatlanul, magyar nyelven csendülnek fel Oláh Szabolcs személyes hangvételű zenéi és szövegei, amelyek előadásmódjára a modern, kreatív jazzfelfogás jellemző. A tagok a hazai jazz középgenerációjának legjobbjai: Ávéd János szaxofonon, Cseke Gábor zongorán, Soós Márton nagybőgőn, Csízi László dobokon hallható Oláh Szabolcs mellett. Jól ismerik egymás zenei gondolatait, így koncertjeiken nagy teret kap a spontaneitás.

Jazz és irodalom

október 17. 19:00 MOMKult

A hazai kortárs irodalom középgenerációjának négy „nagyágyúja” a jazz által inspirált írásaiból válogat és jazzmuzsikus vendégművészek közreműködésével ad elő.

Háy János, Zalán Tibor, Lackfi János és Petőcz András korábban is dolgoztak már együtt zenészekkel, akár zenés irodalmi estek, akár dalszövegek írása kapcsán. Ezen az estén érdekes, egyszeri programmal jelentkeznek majd, ahol a zene és szöveg „egymásra hangolva” és rímelve fog egy új produkciót létrehozni. Ebben Binder Károly, Juhász Gábor, Mogyoró Kornél, Kardos Dániel, Nemes Janó és Nagy János lesznek játékpartnereik.

Jazz és irodalom
Jazz és irodalom
Fotó: Kleb Attila

Hiromi: The Trio Project

október 21. 20.00 Müpa

A japán zongoraművésznő a jazz legvarázslatosabb természeti tüneménye. Egyszerre virtuóz és rafinált, érzéki és karizmatikus.

Hiromi előadásmódja lehengerlő, minden porcikájával muzsikál, elképesztő intenzitással adja át magát a felhangzó zenének. Kompozícióit ugyanaz a mágia hatja át, mint utánozhatatlan játékát. A Budapestre érkező Trio Project 2011-ben alakult, és idén áprilisban már negyedik közös albumukat adták ki Spark címmel – ez lett egyben Hiromi tizedik CD-je. Különleges kohéziós erőket sejtet a három tag között, hogy kitartanak a trió mellett, hiszen a ritmusszekció mindkét tagja rendkívül keresett muzsikus.

Felkeltettük érdeklődését? Váltsa meg jegyét egyszerűen, a Port.hu felületén!