Csilla, Noémi

Indul a Womex Spanyolországban

2016.10.17. 16:55

Programkereső

Mintegy száz országból vár résztvevőket a 16. World Music Expóra az észak-spanyolországi Santiago de Compostela városa, ami október 19. és 23. között ad otthont a világzene első számú nemzetközi eseményének.

A százezer lakosú város az El Camino zarándokút végpontja, és főként zarándokok által látogatott. Az expó ideje alatt a város öt különböző pontján lesznek egyidejűleg szakmai programok, előadások, beszélgetések és zenei műsorok. Hatvan koncerten több mint 300 zenész lép majd színpadra. A Womex világzenei fórumot, amely egyszerre fesztivál, kongresszus és vásár, a világzene kiemelten fontos szakmai találkozója, 1994 óta rendezik meg évente más városban. A rendezés jogát pályázaton lehet elnyerni.

Womex
Womex
Fotó: Flickr.com

Az eseményen minden évben jelen vannak zenei szakemberek, lemezkiadók, producerek, újságírók, klubok képviselői, így a világzene sokszínűségének ünneplése és új előadók megismerése mellett alkalmat ad üzletkötésre, koncertek és fesztiválok programjának lekötésére.

Az alapító Ben Mandelson angol világzenész így fogalmazta meg céljaikat:

a Womex bátran ugrik előre a jövőbe, és magát a tradicionális és népzenék, na jó, mondjuk ki, a világzenék legelső találkozási pontjaként hirdeti meg. Ez egy be nem fejezett munka, amelyet a résztvevőkkel közösen alakítunk."

Tavaly a kelet-közép-európai városok közül elsőként Budapest volt a Womex házigazdája. Jövőre a lengyelországi Katovice rendezheti meg a világzenei seregszemlét.