Fülöp, Evelin

Bódy Magdi és barátai – 40 éve a pályán

2016.10.26. 13:53 Módosítva: 2016-10-26 15:11:09

Programkereső

A jazz nagyasszonya az Óbudai Társaskörben adott jubileumi koncerttel ünnepli az énekesi pályán eltöltött 40 évet, vele ünnepel Szakcsi-Lakatos Béla és Dés László is.

Október 28-án este 19 órakor négy évtized zenei összegzésre vállalkozik a zenésztársai és közönsége körében ünneplő Bódy Magdi. Az énekesnő nevét popénekesként ismerte meg a '70-es évek magyar közönsége, stílusát azonban kezdettől fogva a pop és a jazz ötvözése jellemzi.

Az énekesnő a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola elvégzése (1976) után a Zeneművészeti Főiskola jazztanszakán, Vukán György növendéke volt. Már tanulmányai előtt, a hetvenes évek elején is vállalt fellépéseket. A Jézus Krisztus Szupersztár hazai bemutatóján Mária Magdolna szerepét alakította. 1972 és '75 között a Generál együttessel zenélt együtt, Révész Sándorral, Karácsony Jánossal és megalakította a Mikrolied vokált, majd szólistaként hazai és külföldi fesztiválokat nyert. Saját együttesével komoly külföldi koncertturnékon vett részt. 1981-ben a KFT együttessel vállalt koncerteket, és néhány felvételt is készítettek közösen.

1981 óta Bódy Magdi kanadai és amerikai jazzklubokban, rádiókban és tévékben énekel. 1982-ben az ottawai konzervatórium tanára volt, majd önálló énekiskolát alapított. Később New Yorkba költözött, és sikeres együttműködésben több lemezt készített a népszerű Special EFX zenekarral, amelynek egyik kulcstagja volt a közelmúltban elhunyt magyar származású ütőhangszeres, George Jinda. Rendszeresen adott koncerteket a zenekarral közösen a New York-i Greenwich Village-ben.

Az énekesnő 1994-es hazatérése után sorra jelentek meg itthon lemezei. A felvételek régi és új zenészbarátai közreműködésével készültek. A 2000-dik év második felében az újra összeállt Generál együttes szuperkoncertje vonta az énekesnőre újra az itthoni nyilvánosság érdeklődését. A visszatérés többek között olyan zenészek közreműködésével sikerült, mint Szakcsi Lakatos Béla, Muck Ferenc vagy Csepregi Gyula. Hazatérése óta gyakran találkozhat vele a jazzkoncerteket látogató közönség.

Bódy Magdi számos itthoni és nemzetközi zenei díj nyertese (Intertalent Fesztivál nagydíja (1975), Tessék Választani első díja (1978), sopotói, torontói és New York-i jazzfesztiválok díjai). Hangterjedelme különleges, négy és fél oktávnyi.

Program:

Bódy Magdi és barátai – 40 éve a pályán

2016. október 28., 19:00

Óbudai Társaskör, Nagyterem

Közreműködik:

Szakcsi- Lakatos Béla – zongora

Gayer Ferenc – nagybőgő

Szende Gábor – dob

Vendégművész:

Dés László – szaxofon

Műsorvezető: Dombóvári Gábor

Támogatott tartalom