Konrád, Tivadar

Milyen jazz-koncerteket ajánl a Fidelio novemberre?

2016.11.01. 14:19

Programkereső

Erre a hónapra főleg olyan koncerteket ajánlunk, amik egyszeriek, vagy ebben a formában ritkán kerülhet rájuk sor!

Fidelio Jazz Est: Hárs Viktor 50. születésnapi koncert

november 12. 20:00 Budapest Jazz Club

A kiváló bőgős-basszusgitáros, aki zeneszerzőként és hangszerelőként is igen aktív, a Budapest Jazz Orchestrával és muzsikusbarátaival ünnepli születésnapját.

Hárs Viktor amellett, hogy hangszere egyik legjobbja Magyarországon, több mint 15 éve komponál olyan zenekarok és előadók számára, mint a Hobo Blues Band, Kozma Orsi, a Hárshegy Band vagy épp a Budapest Jazz Orchestra. A "Hárs Viktor 50" koncert házigazdája ez utóbbi zenekar lesz, de fellépnek olyan muzsikusbarátok is mint Babos Gyula, ifj. Szakcsi Lakatos Béla, Winand Gábor, Balázs Elemér, vagy Faragó Miklós. A koncertet éjszakába nyúló jam session követi.

BB Quintet

november 8. 21:00 Opus Jazz Club

Balogh Balázs jazzdobos 2014-ben, Grazban alapította meg a BB Quintetet magyar, Costa Rica-i és brazil zenészekből, akik elsőként most mutatkoznak be Magyarországon.

A kvintett zenéjére a tagok összetételéhez hasonlóan a ritmikai sokszínűség jellemző. Szabadon merítenek a különböző műfajokból, legyen szó népzenéről, free jazzről, vagy fusionről. Az együttes az elmúlt két évben Ausztria és Olaszország több klubjában is fellépett és sikerrel szerepelt a zsolnai jazz versenyen és a Nagyszebeni Jazz Fesztiválon. Magyarországon mindezidáig még nem volt fellépésük, az Opus Jazz Clubban mutatkoznak be itthon először.

Hindi Zahra

november 10. 20:00 Müpa

A világzene sejtelmes csillaga ezúttal a Müpát is beragyogja marokkói zenéből táplálkozó édes-bús szerzeményeivel.

Hindi Zahra tizenöt éves volt, amikor elköszönt berber édesanyjától, és tanulmányait félbehagyva Marokkóból Párizsba költözött francia édesapjához. Miközben a Louvre-ban dolgozott, több tucat dalt írt, melyek közül négyet Hindi Zahra címmel 2009-ben lemezre is vett. Ezzel az albummal elnyerte többek közt a Victoires de la musique-díjat, a Grammy francia megfelelőjét. Zahra különleges hangulatú dalai a pop, a jazz és a blues felől éppúgy megközelíthetők, mint a marokkói gnawa, a desert blues vagy a flamenco felől.

Balázs Elemér Trió km. Voces Énekegyüttes

 november 25. 20:00 Fonó Budai Zeneház

Kortárs jazz gregorián, barokk és reneszánsz dallamokkal – erre az izgalmas kísérletre vállalkozik a Balázs Elemér Trió.

A Balázs József, Lakatos Peczek Krisztián és Balázs Elemér alkotta trió közel hozza hozzánk a gregorián, reneszánsz és barokk világát azáltal, hogy a tőlük megszokott hévvel és kreativitással improvizálnak a korabeli művek témáira. Az így keletkező új művek kortárs zenei kísérletek is egyben. A Voces Énekegyüttes és Mizsei Zsuzsa mezzoszoprán személyében a jazztrió partnereként remek énekesek működnek közre. Az este első felében az Oláh Kálmán - Barcza Horváth József duó játszik.

Gitár Trió: László Attila, Tátrai Tibor, Babos Gyula

november 28. 19:00 MOMKult

A három élő legenda újra együtt lép fel, stílusuk keveredésével egy egészen új hangzást hozva létre.

Mindhárom gitárművész Liszt Ferenc-díjjal büszkélkedhet és annak ellenére, hogy a zene legkülönbözőbb területeit képviselik a jazztől a blueson át a rock zenéig, gyorsan megtalálják a közös hangot. Repertoárjukban híres szerzők dalainak feldolgozásai mellett saját szerzemények is szerepelnek. Miközben mindenki a maga stílusában játszik a hangszerén, könnyed, meghitt, ugyanakkor technikás gitárpárbaj alakul ki.

Tátrai Tibor
Tátrai Tibor

Felkeltettük érdeklődését? Váltsa meg jegyét egyszerűen, a Port.hu felületén!