Csilla, Noémi

Mitől olyan különleges a lengyel jazz?

2016.11.07. 17:24 Módosítva: 2016-11-07 17:25:15

Programkereső

Erre fókuszál a BMC és a Lengyel Intézet negyedik éve megrendezett fesztiválja, a Polska Jazz november 10. és 12. között.

Elsőként, november 10-én csütörtökön Wojciech Myrczek énekes, valamint a klasszikus és világzenét játszó zongorista, Pawel Tomaszewski duója játszik a klub színpadán. Wojciech Myrczek a Shure Montreux jazz énekverseny nagydíjának és közönségdíjának nyertese, Pawel Tomaszewski számos lengyel és nemzetközi sztárral dolgozott már együtt. A kettős erőssége a tagok eltérő zenei személyiségének konfrontációjában, zenei kreativitásukban és a legapróbb művészi részletek iránti érzékenységben rejlik. Zenei párbeszédük ambiciózus dalokból, improvizációk és merengő pillanatok váltakozásaiból építkezik, mindig egy csipetnyi humorral.

Myrczek & Tomaszewski
Myrczek & Tomaszewski

Pénteken három koncertet tartanak a Polska Jazz keretében. Az aktuális lengyel jazz színtér egyik legfontosabb formációja, a Marcin Wasilewski Trio (Marcin Wasilewski - zongora, Slawomir Kurkiewicz - nagybőgő, Michal Miskiewicz - dob) a tradicionális és a kortárs hangzásokat egyedi módon ötvöző trió. Wasilewski és Kurkiewicz tizenöt évesen kezdett együtt játszani, Simple Acoustic Trio néven 1989-ben alakították meg zenekarukat, amely Miskiewicz 1993-as csatlakozása óta stabil felállásban működik. A trió dolgozott együtt Jan Garbarekkel, John Surmannel, Arthur Blythe-tal, Joe Lovanóval, Dino Saluzzival, Anders Jorminnal vagy Manu Katchéval is.

Szintén november 11-én zenél a Dominik Borek (trombita), Krzysztof Matejski (szaxofon), Michal Salamon (zongora), Milosz Skwirut (nagybőgő) és Pawel Nowak (dob) által alkotott Quindependence. A Krakkói Zeneakadémia Jazz és Dob Fakultásának hallgatói által tavaly alapított zenekar alig volt egyhónapos, amikor elnyerte a krakkói Jazz Juniors Festival második díját. "Egyéni tapasztalataink és inspirációink a zenekaron belül konfrontálódnak és a stilisztikai sokszínűség vagy éppen kétértelműség olyan hibridjét eredményezik, amit magunk sem tudunk pontosan megfogalmazni" - nyilatkozták magukról a zenekartagok.

Ugyancsak pénteken játszik a tavalyi krakkói Jazz Juniors első helyezett zenekara, a Stanislaw Slowinski Quintet, amelyben Stanislaw Slowinski (hegedű), Zbyszek Szwajdych (trombita, szárnykürt), Kasia Pietrzko (zongora), Justyn Malodobry (nagybőgő) és Max Olszewski (dob) szerepel. A lengyel jazz klasszikusai által inspirált, a kortárs zene hangzásbeli gazdagságával és összetettségével megérintett zenekar a zenében megélt érzelmek együttes kifejezésére törekszik. A csapat hangjának egyik karakteres tényezője a népzenei hagyomány finom hatása.

A koncertsorozat zárásaként november 12-én az egészen különleges hanggal megáldott jazzénekes és dalszerző, Krystyna Stanko zenél az Opus színpadán. Kvartettjében Dominik Bukowski vibrafonon és kalimbán, Marcin Wadolowski gitáron, Piotr Lemanczyk nagybőgőn, Mikolaj Stanko dobon és cajonon játszik. Krystyna Stanko csaknem egy évtizede a gdanski zeneakadémia jazz-ének tanára. Pályafutása során kilenc albumot készített, a lengyel jazz olyan kiemelkedő személyiségeivel működik együtt rendszeresen, mint Dominik Bukowski, Irek Wojtczak, Przemek Jarosz vagy Marcin Wadolowski.