Konrád, Tivadar

Terence Blanchardtól fog elállni a lélegzetünk a BJC-ben

2016.11.07. 14:22 Módosítva: 2016-11-09 16:37:57

Programkereső

November 10-én az egyik legjelentősebb élő jazz-trombitás, Terence Blanchard az öttagú E-Collective-vel mutatja meg azt a Budapest Jazz Clubban, ami az ítészek szerint öt Grammy-t ér.

Terence Blanchard 'a 80-as években a Lionel Hamtpon Orchestrában, majd a sokak által mai napig jazz-etalonnak tartott Art Blakey Jazz Messengerben kezdte pályafutását. A '80-as évek talán nem is hangzik izgalmasan, hacsak nem vesszük figyelembe, hogy Blanchard előbbi zenekar esetén középiskolásan, utóbbi formációban pedig húsz évesen kezdte meg működését. A lehető legstílusosabb ugródeszkáról elrugaszkodva később a frenetikus Donald Harrisonnal alapította meg szerényen, magukról elnevezett zenekarukat, majd nem sokkal később szóló karrierbe kezdett.

Terence Blanchard
Terence Blanchard

Zeneszerzői karrierjét számos saját szerzemény mellett több filmzene is meghatározza. Pályája során a kritikusok állandó ünneplése által övezve több mint harminc koronggal ajándékozta meg rajongóit. Albumain a legnagyobb nevek működtek közre. 2005-ös, két Grammy-díjra is jelölt Flow című lemezének, Herbie Hancock volt a producere.

Tagok:

Terence Blanchard - trombita

Charles Altura - gitár

Fabian Almazan - zongora

David Ginyard Jr. - basszusgitárLorem ipsum 

Oscar Seaton - dob

Jegyár: 6900 Ft

2005-ben McCoy Tyner, Gary Bartz, Christian McBride és Lewis Nash társaságában elnyerte a legjobb instrumentális albumnak járó Grammy-díjat. Tyner Illuminations című albumával. A különböző, főként a straight-ahead és hard-bop stílusokban tett sikeres látogatások után legutóbbi, Blue Note Records-nál megjelent Breathless című albumát, groove-os, funk-os, RnB-s ízvilágú E-collective formációjával rögzítette. Az ötszörös Grammy-díjas trombitás egy interjúja során mikor rendkívüli, filmzenékkel szerzett sikereiről faggatták árulta el, hogy

számára a legnagyobb örömet minden elismerés, díj és többezres tömeg előtti fellépés ellenére is a klubkoncertek jelentik.

Ennek lehetünk részesei november 10-én a Budapest Jazz Clubban is, ahova az öttagú E-collective érkezik és egymás után mindjárt két koncertet is ad 19 órától és 21 órától.