Márk

Elhunyt Victor Bailey

2016.11.12. 10:45

Programkereső

A kortárs fúziós jazz egyik legnagyobb formátumú basszusgitárosa 56 éves volt.

Victor Bailey-nél felnőtt korában diagnosztizálták a  Charcot-Marie-Tooth betegséget, és állapota 2015-re annyira leromlott, hogy visszavonult az akítv zenéléstől és a tanítástól, november 11-én pedig szervezete feladta a küzdelmet  - írja a Soul Tracks, és a szomorú hírről egykori zenekara, a Weather Reaport is beszámolt

Victor Bailey
Victor Bailey

Victor Bailey zenész családba született, már gyermekkorában magába szívta az R&B és a jazz alapjait. Nem csoda, hogy igen korán magával ragadta Philadelphia pezsgő zenei élete. Tinédzserként helyi fellépéseken próbálgatta szárnyait, közben pedig olyanok munkáját követhette figyelemmel, mint Mickey Rocker, a kiváló jazzdobos, vagy a basszusgitáros Larry Graham.

Miután asztmája miatt felmentették a tengerészeti szolgálat alól, felvételt nyert a bostoni Berklee-re, de mivel ezzel egyidejűleg ajánlatot kapott Hugh Masakela dél-afrikai trombitástól, hogy játsszon a zenekarában, inkább New Yorkba költözött. Az eredetileg dobos muzsikus igazán nagy lehetőséghez akkor jutott, amikor Omar Hakim beajánlotta a Weather Reportba. Jaco Pastorius utódjaként nem volt könnyű dolga, de egyéni játékával hamar világhírre tett szert. 

A nyolcvanas években hosszú és gyümölcsöző időszak vette kezdetét, Bailey a szakma egyik legelismertebb és legkeresettebb zenészeként a jazz szinte valamennyi kiválóságával kipróbálhatta magát, mindemellett a popszakma legjobbjaival is (többek között Madonnával és Santanával) együtt dolgozott. Több ezer - session-zenészként elkészített - felvétele után 1989-ben jelent meg első szólólemeze, a Bottom Up, ami mára a jazz-funk egyik klasszikusának számít. Utolsó albuma, a Slippin' 'n' Trippin' 2010-ben jelent meg.