Zita, Mariann

Almodóvar kedvenc flamenco énekesnője Budapesten

2016.11.25. 14:12

Programkereső

Igazi flamenco családból származik Estrella Morente, akinek édesapja mellett testvérei, sőt unokatestvérei is a műfaj ismert és elismert művelői. December 9-én húgával és öccsével érkezik a Müpába, hogy megmutassa a hangversenyterem közönségének, milyen is az igazi andalúz életérzés.
Estrella Morente
Estrella Morente
Fotó: Bernardo Doral

Estrella Morente napjaink egyik legkeresettebb flamencoénekese. Családfáját nézve ez egyáltalán nem meglepő, hiszen szinte a génjeiben hordozza a flamencot. Édesapja, a néhai Enrique Morente a műfaj egyik úttörő énekese volt, aki a tradicionális spanyol gyökereket megtartva szívesen kalandozott más zenei stílusokba is. Nem csoda hát, hogy a gyerekek közül hárman – Estrellán kívül középső húga, Soleá és öccse, José Enrique – is követték apjukat a pályán. Estrella 7 éves korában már a legendás flamenco gitáros Sabicas mellett énekelt, 17 éves korára pedig állandó szereplőjévé vált a nemzetközi flamenco fesztiváloknak. 2001-ben jelentkezett először szólóalbummal, de akkor hirtelen kettő is napvilágot látott.

Mi Cante címre keresztelt debütáló lemezének producere saját apja volt, és Peter Gabriel Real Worlds kiadójánál jelent meg. Gabirel egyébként maga is nagy rajongója az énekesnőnek. Még abban az évben megjelent a második lemez, a Calle del Aire, ami elindította a nemzetközi pályán is. Nem volt meglepetés tehát, amikor 2006-ban a Mujeres albumot Latin Grammyre is jelölték, legjobb flamenco album kategóriában.

Ezen a korongon kapott helyet a Pedro Almodóvar Volver című filmjéhez írt dal is, amelyet a filmben egyébként Penélope Cruz „énekel”, Morente hangján.

Morente koncertjein nem csak szimplán énekel; történeteket és titkokat mesél a közönségnek. Sőt, néha még táncra is perdül, hiszen a vér kötelez. Édesanyja flamenco táncos volt, míg férje, Javier Conde torreádor. Spanyolországban – főképp Andalúziában, ahonnan Morente is származik – ez a két szakma pedig „édestestvérek”. A torreádorok hasonlóan kidolgozott, művészi mozdulattal „táncolják körbe” a bikát, mint a flamenco táncosok a színpadot.

A még mindig csak 36 éves Morente csillaga töretlenül emelkedik a flamenco egén. A 2012-es Autorretrato albumon a műfaj olyan legendáival énekel együtt, mint Paco de Lucía, Tomatito és a Ketama, de – édesapjához hasonlóan – más területeken is kipróbálta magát, így került Pat Metheny és Michael Nyman is a közreműködők közé. Nem nagy kockázat tehát azt jósolni, hogy a december 9-i koncerten a tradicionális és a fúziós flamenco hívet egyaránt magával ragadja majd a Nemzeti Hangversenyteremben.