Zita, Mariann

Új lemezén felfedi titkait Snétberger Ferenc

2017.04.21. 16:28

Programkereső

Persze csak zenével súgja azokat fülünkbe. Titok címmel jelentette meg ugyanis a gitárművész legújabb albumát a világhírű német kiadó, az ECM, amin Anders Jormin (nagybőgő) és Joey Baron (dobok) érzékeny kíséretében bontakozik ki a jazz-legendára jellemző könnyed virtuozitás és derűs mélység.
titok

A Titok Snétberger Ferencnek már a második albuma, ami az ECM kiadó gondozásában jelenik meg. Előző, In Concert című szólólemezét -amit 2013-as zeneakadémiai koncertje élő felvételeinek anyagából válogattak- nemcsak itthon, hanem a nemzetközi jazzéletben is elismerősen méltatták. Az All About Jazz például „gyönyörű, biztos előadásként” számolt be róla hasábjain. És most itt van a következő ECM-lemez, amin immár trió formációban hallhatjuk Snétberger jellegzetes akusztikus gitárhangját és kompozícióit. Az album és a produkció létrejöttében egyaránt nagy szerepet játszott a kiadó vezetője, Manfred Eicher, hiszen ő javasolta Snétberger számára a zenésztársakat. Ez jó ötletnek bizonyult, hiszen a lemezfelvétel előtt, ami -2015 áprilisában az oslói Rainbow stúdióban zajlott- mindössze három közös koncertet adtak, ennyi is elég volt azonban a közös rezonancia megtalálásához.

Mielőtt a stúdióba mentünk, játszottunk itthon a Zeneakadémián, azután Sopronban és Zalaegerszegen. A lemezt egyetlen nap alatt rögzítettük. Eszméletlen ilyen zenészekkel játszani. Hihetetlen, hogy mennyi pluszt adnak. És hogy milyen jól dolgoznak a stúdióban! Az maga volt a profizmus”

- mesélte lelkesen a lemezfelvétel körülményeiről előző interjúnkban az idén hatvanéves gitárművész. 

Snétberger Ferenc
Snétberger Ferenc
Fotó: Raffay Zsófia

Hogy milyen nagy volt közöttük az összhang, azt az is mutatja, hogy a lemezre mindjárt öt, teljes mértékben improvizált szám is felkerült. Így a Cou Cou, a címadó Titok, és a három záró szám mind a pillanat szülötte. A komponált darabok között találjuk például a Kék Kerék címűt, ami egy régről ismerős Snétberger-dallam, a Rambling-ot, ami kifejezetten erre a trióra íródott, a derűs Fairytale-t, és az unokának ajánlott Leolo-t is. Az Álom című dalban a szintó-cigány zenei gyökerek sejlenek fel, a Renaissance Snétberger klasszikus, míg az Orange Tango a latin zenei inspirációiról árulkodik.

A lemez ezen a linken rendelhető meg a Hangvető oldalán, belehallgatni pedig az ECM kiadó honlapján lehet.