Konrád

Hallgasson zenét elefántok és paradicsommadarak között!

2017.05.05. 10:41

Programkereső

Tudta, hogy a Fővárosi Állat- és Növénykert Magyarország leglátogatottabb intézménye? Hét nyári estén, július 5. és augusztus 16. között egy szokatlanabb arcát mutatja meg, amikor a magyar jazz- és könnyűzenei élet művészei töltik meg zenével ezt a csodálatos környezetet.
Geszti Péter a sajtótájékoztatón egy ormányos medve társaságában
Geszti Péter a sajtótájékoztatón egy ormányos medve társaságában
Fotó: Bagosi Zoltan

Persze biztos vannak, akik már visszajáró vendégei a Zenés Állatkerti Estéknek, hiszen ez a 16. alkalom, amikor megrendezik ezt a különleges atmoszférájú koncertsorozatot. Számokban kifejezve 2002 óta már 111 koncertet tartottak itt a nagyérdemű örömére. A sorozat első fellépője július 5-én Kern András lesz, aki Lövölde tér című zenei anyagát hozza el. A sajtótájékoztatón a koncerten is fellépő Heilig Gábor elárulta, egy főiskolai rossz élmény olyan gátlásokat hagyott Kern Andrásban, ami miatt sokáig lehetetlen volt rávenni a színművészt arra, hogy énekeljen. Végül Eszenyi Enikő törte meg a jeget három éve, azóta pedig nagy sikerrel fut ez a projekt, amiben most Heilig Gábor és Kern András mellett Hernádi Judit fog közreműködni. Visszatérő vendégként érkezik az Állatkerti Estékre Jávori Ferenc "Fegya" és a Budapest Klezmer Band, akikhez ezúttal Tompos Kátya csatlakozik: ő magyar, orosz és jiddis dalokat fog énekelni az együttes oldalán július 12-én.

Nem először lép fel ezen a helyszínen a Bényei Tamás vezette Hot Jazz Band sem, akik most kibővült big band formációjukkal, a Gramophonia Hot Jazz Orchestrával a századelőjazz-zenéjét szólaltatják meg swing táncosokkal kiegészülve július 19-én. Sárik Péter méltán népszerű jazzkívánságműsora is a program részét képezi, akiknek triója Szőke Nikoletta, Falusi Mariann és Berki Tamás énekesekkel bővül július 23-án. Nemcsak a Sárik Péter trió két Jazzkívánságműsor címmel megjelent lemezéről, de az azóta berkezett hallgatói kívánságlistáról is feldolgoznak majd néhány számot.

„Azon mondjuk nem vagyok meglepődve, hogy az Állatkertbe hívnak meg fellépni” - így humorizált a sajtótájékoztatón Geszti Péter, aki augusztus 2-án ad Létvágy koncertet Ambrus Rita és Széles Iza (S'Iza) énekesekkel. Aki vidám zenei időutazásra vágyik, az menjen el a Papajazz koncertjére, akik az 1920-30-as évek amerikai swing zenéjét szólaltatják meg korabeli hangszereken, Malek Andrea és Szolnoki Péter énekhangjával kiegészülve.

A Zenés állatkerti Esték sajtótájékoztatóján résztvevő művészek
A Zenés állatkerti Esték sajtótájékoztatóján résztvevő művészek
Fotó: Bagosi Zoltan

A Zenés Állatkerti Esték idei sorozatát a Budapest Bár augusztus 16-i fellépése zárja. Ferenczi György a koncertről szólva elmondta: a zenekar vendégei őmellette a mindig játékos Németh Juci, valamint Kiss Tibor és Szűcs Krisztián lesznek.

Az állatkerti alapítvány alapításának 25. évfordulója alkalmából idén egy ráadáskoncertet is rendeznek augusztus 23-án, az est egyik fellépője Tóth Gabi lesz, aki új világzenei projektjével mutatkozik be.  A koncerten fellépő művészek egy különleges dalt is előadnak, amelyet kimondottan erre az alkalomra ír Rakonczai Viktor és Orbán Tamás.