Béla

Új jazzfesztivál indul Pakson

2017.05.29. 14:20

Programkereső

A Bacsó Kristóf Triád, a Dresch Quartet és a Juhász Gábor Trió koncertjével rendezik meg az első Paksi Jazz Fesztivált június 16-tól 18-ig.

A fesztivált az idén 10 éves Paksi Képtár hívta életre, akik a programstruktúra szélesítésével multikulturális műhellyé kívánnak válni.

A nyitónapon a Bacsó Kristóf Triád lép színpadra. Bacsó Kristóf igazi zenei intellektus, sok emlékezetes témát tett le már a kottatartóra, mint például a Caffeine Express vagy a Lunar Dance című műveket, és ezeket élvezetes hangszerelésekben szólaltatta meg kvartettje, kvintettje vagy a Modern Art Orchestra big band, amelynek kulcstagja. "A Triádot alapítói azért hozták létre, hogy közösen fedezzék fel a nagy zenei ismeretlent, azokat a soha nem látott tájakat, ahova csak egymás segítségével tudunk eljutni" – nyilatkozta a szaxofonos. A Triád Bacsó legfontosabb zenekara, jelentős pozícióra tett szert a jazz színtéren. Legújabb, idén megjelent lemezükön a világhírű amerikai, de benini származású gitáros-énekes, Lionel Loueke közreműködik.

Bacsó Kristóf Triád
Bacsó Kristóf Triád

Őket követi a második napon, 17-én a Dresch Quartet. Dresch Mihály a magyarországi etno-jazz irány legjelentősebb képviselője. A mi a saját maga által választott útját illeti, a szerénységével kitűnő Dresch a végletekig következetes: személyében testesíti meg azt a törekvést, amely Szabadostól indult, és már újabb generációk folytatják. Egyik oldalról John Coltrane, Johnny Griffin és Archie Shepp, másfelől Bartók Béla, Szabados György és a furulyázó erdélyi pásztor voltak példaképei.

Dresch útja szükségszerűen vezetett egy nagyon szorosan összefogott kvartett kialakításához is.

Ebben a leghosszabb ideje fennálló partneri viszony a teljesen egyéni sounddal rendelkező Baló István doboshoz fűzi. A kvartettnek, amely tavaly jelentetett meg elmélyült töprengésről árulkodó lemezt Tördelős címmel (Fonó), a hihetetlenül ötletgazdag Lukács Miklós cimbalomművész az egyetlen, akkordokat is játszó hangszeres tagja. Bőgőn az etno-jazz irányt tekintve leginkább tapasztalt Horváth Balázs játszik.

Dresch Quartet
Dresch Quartet
Fotó: Szentirmai Zsolt

A fesztivál utolsó napján, 18-án a Juhász Gábor Trió lesz a vendég. Juhász Gábor öntörvényű és népszerű, ezer szállal a mában élő, szinte minden szellemi és művészeti impulzusra nyitott gitáros. Szóló pályafutásának legutóbbi három állomását meglepő feldolgozások jelzik: John Coltrane (Love Supreme), Bartók Béla és Franz Schubert (Téli utazás). A Juhász Gábor trió az idei Nemzetközi Jazznapon felvett koncertlemezén ismét új irányt vett: a hatvanas évek boldogan robogó, kicsattanó és örömteli életérzését adja vissza triójával, melyhez erre a projektre Gátos Iván Nord Hammond-orgonán csatlakozik, elmélyítve merülésüket a korszak funky hangzásába.

A koncerteket a polgármesteri hivatal előtti téren tartják mindhárom este fél 8-tól.