Csilla, Noémi

Újabb 7,5 milliárdot szánnak a népi kultúra támogatására

2017.06.28. 15:42

Programkereső

A Csoóri Sándor Program elsősorban a hagyományőrző néptáncos, népzenei és népdalköri szervezetek támogatását tűzte ki célul, a kezdeményezés a Kárpát-medencében minden kistelepülés népi kultúrát éltető közösségéhez el kíván jutni.

A forrást biztosító Csoóri Sándor Alap az idei és a 2018-as költségvetésben is külön nevesített soron szerepel. A kezdeményezés abban tér el a Halmos Béla Programtól, hogy annak ideiglenes kollégiuma kizárólag a népzenei területtel foglalkozik, ezen belül is elsősorban népzenei témájú koncerteket, rendezvényeket, kiadványokat támogat, kiemelten a népzenei utánpótlásra fókuszálva.

A Csoóri Sándor Programban támogatott népi kultúra a hagyományos paraszti tudás, szellemi és tárgyi örökségünk ma is élő, újraélhető, szervesen fejlődő elemeinek összessége. Ide tartoznak a népi kultúra újjászületését támogató tevékenységek, az úgynevezett "revival-mozgalmak" is.

"A népi hagyományokon alapuló mozgalmak ma már nem tudnak kizárólag a hagyományozódás útján tudást átadni, a tudás megőrzésére és átadására sok esetben néptánccsoportok, néptáncegyüttesek szolgálnak, ezek támogatása elengedhetetlen a lokális identitás, a helyi megtartó képesség erősítése érdekében" - fogalmazott közleményében az Emmi Kultúráért Felelős Államtitkársága.

A bejelentett támogatási összeg, az idei és a következő évre összesen 7,5 milliárd forint az Alap rendelkezésére áll az idei és jövő évi büdzsében külön nevesített soron. A program elsődleges célja nem a nagyszabású, sokkal inkább a lokális, kohéziót és identitást erősítő komplex programok támogatása.

Megkérdeztük a programról a névadó Csoóri Sándor költő leszármazottait, Csoóri Sándor Kossuth-díjas népzenészt, és a szintén zenész Ifj. Csoóri Sándort, de nem tudtak nekünk érdemi információval szolgálni, mivel kiderült, a program az ő megkérdezésük nélkül indult ezen a néven.