Ervin

Újabb magyar lemez került a világzenei élvonalba

2017.07.06. 14:38

Programkereső

A világ legrangosabb világzenei toplistájára, a World Music Charts Europe-ra került Cserepes Károly Blacklake című albuma, ami a Fonó kiadásában jelent meg.

A rangos listát 24 ország 50 világzenei rádiós szakemberének szavazatai alapján állítják össze és teszik közzé minden hónapban a www.wmce.de honlapon. Júliusban más magyar album nem került fel a listára. Cserepes Károly albumán képzeletbeli sétára invitálja hallgatót a Feketetói vásárba, amely során az „áthallások”- a megváltozott technikai lehetőségek segítségével- virtuálisan újra létrejönnek. A lemezen tradicionális hangfelvételek szokatlan zenei környezetbe kerülnek;

a népzenei gyűjtések felvételei változtatás nélkül, eredetiben szólalnak meg a lemezen új zenei szövetet alkotva.

Blacklake (Negreni, Feketetó) egy kis falu Romániában, ahol a 19. század óta országos vásárt rendeznek minden ősszel. Természetes, hogy a soknemzetiségű Romániában, ahol együtt él román, magyar, cigány, zsidó, szász, ez a vásár egyben kulturális találkozóhely is volt. A 20. század végéig, ha zenészek keresték fel a vásárt, a hangszerüket is magukkal hozták. Elég volt végigmenni a vásáron, hogy hol az egyik, hol a másik nemzetiség, vagy etnikum zenéjét élvezhessük: az „áthallás” közöttük nem virtuális, hanem tényleges volt. Cserepes Károly ezt a nemzetiségi sokszínűséget vette alapul lemeze elkészítésekor. 

„Feketetó azért lehet egy különleges szimbolikus tér, mert itt a korábbi évtizedekben a valóságban is találkoztak a különböző etnikumok zenészei, és a kulturális egylényegűség (azonosságok és különbözőségek) tényleges tapasztalat volt. Feketetó azt fejezi ki számomra, hogy a kultúrák egyenértékűek: inkább összekötnek, mintsem elválasztanak minket (népcsoportokat) egymástól. S talán könnyebb az „idegen” kultúrák tisztelete és elfogadása, ha meglátjuk bennük a saját arcunkat.

A kulturális diverzitást vagy csodáljuk, vagy félünk tőle. A két véglet közti távolságot szeretném ezekkel a kis lépésekkel csökkenteni”

 - fogalmazott. Hozzátette: 

„A lemezemen az alapelvem az, hogy a tradicionális hangfelvételeket („mintákat”) szokatlan zenei környezetbe ágyazom. Magukat a „mintákat” alapvetően nem változtatom meg, hanem azokat eredetiben, mint talált tárgyakat helyezem el az idegen zenei szövetben.

Egyik célom, hogy ezek az eredeti folklórkincsek, melyekre különben csak a szűkebb szakma figyel, ilyen módon eljussanak egy szélesebb közönséghez”

- mondta. 

A lemezen olyan élő, vagy már nem élő muzsikusok játéka hallható mint Bangó Kálmán, Fodor Sándor Netti, Jámbor István Dumnezeu, Árus Pippi, Csányi Sándor, Jámbor Ferenc, Csányi Mátyás, Kóré Géza, Ökrös Csaba, Árendás Péter, Tiszakóródi banda, Csoóri Sándor, Éri Péter, Kozma Gyula, Bogdan Guta, Deda Miloje, Liviu Imparatu, Sandu Ciorba, Gheorghe Rada.