Konrád, Tivadar

5+1 várva várt program az Ördögkatlanon

2017.07.19. 14:24

Programkereső

Idén 10. alkalommal rendezik meg a baranyai mezítlábas fesztivált augusztus 1. és 5. között, amelyet egyfajta „Best of Katlan”-ként hirdetnek a szervezők.

A fesztivál idén is neves alkotókat és intézményeket kért fel díszvendégnek, akikkel több eseményt is szerveznek. A lista magáért beszél:

  • Krasznahorkai László
  • Hajdu Szabolcs
  • Kolonits Klára és Dinyés Dániel
  • Szkéné Színház
  • Fonó

Íme egy kis ízelítő a gazdag programkínálatból:

1 ) k2 maraton

A nagyharsányi menyasszony
aug. 5. (szombat) 11:00 Nagyharsány, Pécsi Bölcsész Udvar

A kisharsányi vőlegény avagy...
aug. 5. (szombat) 13:00 Kisharsány, Váradi Ház (Dózsa u. 32/a)

A villánykövesdi vőfély
aug. 5. (szombat) 15:30 Villánykövesd – „szép kis liget a falu határában”

Beremendi lakodalom avagy utoljára kirúgjuk az oldalát
aug. 5. (szombat) 18:00 Beremend, Kovácsműhely

A k2 fiatal színészei a katlanfalvakat járva minden évben találkoznak a helyi nénikkel-bácsikkal, meghallgatják történeteiket, mulatságos, olykor tragikus meséiket, legendáikat, s ezekből hozzák létre előadásaikat. Aki augusztus 5-én követi a k2 vándorszínházát, az a következőkkel találkozik, at egymás után tekintheti meg a tetralógia darabjait.

k2 Színház
k2 Színház
Fotó: Aytac Pekdemir / Ördögkatlan Fesztivál

2 ) Verdi: Requiem

aug. 4. (péntek) 21:00 Beremend, Megbékélés kápolna

Verdi gyászmiséje a beremendi Megbékélés kápolnában csendül majd fel a Nemzeti Filharmonikusok előadásában. Előadók: Fodor Bernadett (mezzoszoprán), Kolonits Klára (szoprán), Brickner Szabolcs (tenor) és Gábor Géza (basszus). Vezényel: Dinyés Dániel. Az előadással a Nemzeti Filharmonikusok tavaly elhunyt főzeneigazgatójára, Kocsis Zoltánra is emlékeznek.

Kolonits Klára és Dinyés Dániel
Kolonits Klára és Dinyés Dániel
Fotó: Ördögkatlan Fesztivál

3) Alexander Balanescu és Lajkó Félix koncertje

aug. 4. (péntek) 19:30 Nagyharsány, Szoborpark

A két zseniális muzsikus több alkalommal koncertezett már a Katlanban az elmúlt kilenc évben. Most kiderül, mi történik, ha együtt lépnek színpadra, hogy improvizációkkal teli közös koncertet adjanak, jelképes hegedűpárbajjal. Egyszeri és kivételes este lesz!

Lajkó Félix és Alexander Balanescu
Lajkó Félix és Alexander Balanescu
Fotó: Bacsi Robert / Ördögkatlan Fesztivál

4) Galapiat Cirque

aug. 2. (szerda) 18:00 Kisharsány, Focipálya

aug. 3. (csütörtök) 18:00 Kisharsány, Focipálya

aug. 4. (péntek) 18:00 Kisharsány, Focipálya

aug. 5. (szombat) 18:00 Kisharsány, Focipálya

Noha 2012-ben járt már a Katlanban a Galapiat, a francia kortárs cirkusz kiváló képviselője, az idén érkező Wagabond résztvevői először járnak Kisharsányban. „Álomállomás” is lehetne előadásuk címe, mert főhőse, Léon, aki vasúti vagonként látta meg a napvilágot, folyamatosan álmodik, és az álmok állomására hív bennünket is. Kicsiket és nagyokat, mindenkit, aki nemcsak az előre lefektetett síneken szeret közlekedni, hanem az álmok kiszámíthatatlan útvonalain is.

5) Ukrán Udvar Both Miklóssal

aug. 2-5. Nagyharsány, Both Miklós udvara

A Katlan egyik legizgalmasabb helyszíne a Fidelio KULT50 kiadványában is szereplő „gitárprímás”, Both Miklós nevéhez köthető. Az Ukrán Udvarban idén ukrán, magyar és francia művészek találkozása valósul meg. Lesz fotókiállítás Ismeretlen Ukrajna címmel, hagyományos ukrán kézműves műhely, ukrán-magyar zenei műhely, ukrán táncház és közös vacsora, mindezek tetejébe pedig ukrán nénikkel is beszélgethetünk a falusi életről.

Both Miklós az Ukrán Udvar egyik koncertjén
Both Miklós az Ukrán Udvar egyik koncertjén
Fotó: Brozsek Niki, Ördögkatlan Fesztivál

+1) Pina Bausch emlékkiállítás

aug. 2-5. Vylyan Terasz

A 20. század (tánc)színházának egyik legnagyobb hatású alkotóját idézik meg a fesztiválon. Pina Bausch 2009-ben bekövetkezett váratlan halálával tragikusan megszakadt életművet hagyott hátra. A társművészetek olyan kiválóságaival dolgozott együtt, mint Federico Fellini, Pedro Almodóvar vagy Wim Wenders. A kiállítás terében „Jövőtánc” címmel többek között Kovács Gerzson Péter és Alexander Balanescu részvételével zene-tánc improvizációkkal találkozhatunk.

Pina Bausch
Pina Bausch

Az Ördögkatlan Fesztivál honlapján a teljes program végigböngészhető.