Emőke

Koncert közben halt meg egy fiatal bluesénekes

2017.08.09. 11:12

Programkereső

A 33 éves ukrán énekes, Ivan Gyenyiszenko az Ivan Blues & Friends együttes ünnepelt szólistája volt.

A 33 éves Ivan Gyenyiszenko – művésznevén Ivan Blues – utolsó dala után esett össze a színpadon az Augusztusi Blues nevű nemzetközi zenei fesztiválon az észtországi Haapsalu városban szombaton.

A mellében érzett heves fájdalom ellenére utolsó számát nagy erőfeszítéssel még befejezte,

de aztán eszméletlenül omlott a padlóra. Egy konferanszié a színpadról kérte a közönség soraiban esetleg helyet foglaló orvosok segítségét. A zenészt szívmasszázzsal fél órán át próbálták újraéleszteni, de hiába. A szervezők közlése szerint szívinfarktusban halt meg.

Az agyalapimirigy-daganatban és ezzel összefüggésben akromegáliában szenvedő énekest nemcsak zenei tehetsége miatt szerették és csodálták Ukrajnában, hanem a lelki erő és a bátorság szimbólumaként is ünnepelték. Egy jóindulatú hipofízisdaganat következtében Gyenyiszenko évek óta akromegáliában, egy endokrinológiai betegségben szenvedett, amely a növekedési hormon túltermelődésével, a csontozat rendellenes túlnövekedésével jár, ezért főleg az arc, de a test többi része is túlzott méretűvé válik.

Betegsége ellenére Gyeniszenko nem süllyedt apátiába, megőrizte pozitív hozzáállását a dolgokhoz. Keményen dolgozott karrierjén, és végül befutott zenész, színész és képzőművész lett.

Példája arra inspirálta testi fogyatékossággal élők ezreit, hogy sajátosságaikat ne korlátként, hanem lehetőségként éljék meg. 

Alkotásaiban és dalaiban a művész mindig arra buzdította az embereket, hogy kövessék álmaikat, és azt hangsúlyozta, hogy külső megjelenésétől függetlenül mindenki nagyszerű ember lehet.

Egy könyvet a borítója alapján szoktunk megítélni. A jól kinéző embereket kedveljük, de nem törődünk a bensőjükkel. Nagyon fontos megérteni, hogy az, ami belül van, mindig sokkal fontosabb a külsőnél

– mondta egyik utolsó interjújában.

Két héttel korábban, július 20-án egy 35 éves francia folkénekesnő halt meg fellépés közben a délnyugat-franciaországi Gourdon faluban, a Leo Ferre Fesztiválon. Barbara Weldens a templomi koncert közben, egy esti áramszünet alatt esett össze és hunyt el szívinfarktusban, amelyet az első feltételezések szerint áramütés okozott.