Klaudia

Örök időtlenségbe került John Abercrombie

2017.08.23. 15:46

Programkereső

Hosszú betegség után, 72 éves korában augusztus 22-én elhunyt a legendás jazz gitáros, improvizatőr és zeneszerző, az ECM kiadó sztárja, John Abercombrie.

Ahhoz, hogy kreatív és spontán légy, együtt kell élned a tökéletlenséggel" (John Abercombrie) 

John Abercrombie 1944. december 16-án született a New York állambeli Portchesterben. A bostoni Berklee College of Musicban végzett tanulmányai után négy évig gitározott Johnny "Hammond" Smith együttesében. 1969-ben visszatért New Yorkba, hogy immáron magasfokú hangszertudását kiváló zenészek társaságában kamatoztassa.

Hirtelen ő lett az egyik legkeresettebb session zenész:

az elkövetkező öt esztendőben Randy és Michael Brecker társaságában a Dreams együttesben muzsikált, és a Chico Hamilton Banddel turnézott, többek közt a Montreux-i Jazz Fesztiválon is játszott. Számtalan zenekarvezető kereste meg egy vagy több fellépésre Gil Evanstől Gato Barbierig, de Billy Cobham fúziós csapata, a Spectrum volt az, amelynek tagjaként Abercrombie elismertsége ugrásszerűen megnőtt. Ez a keményen játszó, rockhatás alatt álló banda kiváló lehetőséget nyújtott arra, hogy virtuóz technikáját és fantáziáját karrierjének e korai korszakában bemutathassa. A hetvenes évek derekára aztán Abercrombie új és egészen másféle hangvételt alakított ki. 1973-ban Manfred Eicher invitálására csatlakozott a világhírű ECM kiadóhoz, náluk vette fel első szólólemezét Timeless címmel, amin már lágyabb, puhább, letisztultabb stílusban játszott.

1975-ben ezt az együttesét a Gateway trió váltotta fel, amelyben Dave Hollanddal és Jack DeJohnette-tel dolgozott együtt. Azután három évvel később egy kvartett következett. Abercrombie-nak a nyolcvanas évek óta megszámlálhatatlan fellépése és lemezfelvétele volt. Folytatta együttműködését DeJohnette-tel, és jó néhány felejthetetlen duettet produkált Ralph Townerrel is. Saját kvartettjében többek között Michael Breckerrel szerepelt, később létrehozott egy all star big bandet, mellyel rögzítették Charles Mingus Epitaph-ját. 

Abercrombie elvitathatatlanul az egyik legsokoldalúbb jazzgitáros, aki kezében toll helyett pengetőt tartva több mint ötven évig a legkifinomultabb stílusban írta a jazz történetét.