Eleonóra

Mozivásznon a szakrális jazz óriása, John Coltrane

2017.09.01. 14:29 Módosítva: 2017-09-01 14:30:03

Programkereső

Szeptember 22-én az Urániában vetítik a legendás jazzszaxofonos életéről szóló 2016-os, Chasing Trane című filmet.

2016 határozottan a jazzfilmek éve is, a Miles Davisről szóló Miles Ahead, a Chet Bakert bemutató Born To Be Blue, és a Nina Simone életéről szóló Nina után elkészült, és végre Magyarországon is látható a John Coltrane életéről szóló dokumentumfilm. Öt évtizedet kellett várni a fiatalon, mindössze negyven évesen elhunyt szaxofonos halálát követően, hogy egy részletekbe menő, korábban nem látott felvételeket bemutató és nem utolsó sorban a művész szellemi hagyatékát őrző család beleegyezésével forgatott film kerüljön a mozikba.

Chasing Trane
Chasing Trane

John Coltrane-t a jazz iránt kevésbé elkötelezettek is a XX. század egyik legnagyobb zenei zsenijének tartják. A démonaival küzdő, majd addikcióitól megszabadulva a spirituális utat választó művész 1957-es első szólóalbumát követően a haláláig tartó tíz évben briliáns lemezek tucatjait készítette, köztük az 1964-es A Love Supreme-et, amely nemcsak a világ egyik legnagyobb példányszámban eladott, de talán legismertebb jazzlemeze is.

Az életrajzi filmek specialistájának számító John Scheinfeld (The U.S. vs. John Lennon, Who Is Harry Nilsson?, Dick Cavett's Watergate) felrúgja a hagyományos történetmesélés szabályait, és egyenesen a közepébe vág a sztorinak:

1957-ben járunk, amikor Coltrane-t súlyos heroinfüggősége miatt Miles Davis kirúgja kvintettjéből.

A szaxofonos szülőföldjére utazik megtisztulni, majd New York-ba visszatérve megkezdi szenvedélyes és elhivatott utazását, mely során örökre felforgatta a jazz világát.

John Coltrane és Miles Davis
John Coltrane és Miles Davis

A korábban soha nem látott koncert- és stúdiófelvételeket, életképeket – melyek közül számos otthoni filmrészlet a forgatás alatt került elő egy kaliforniai garázsból – zenésztársak, kritikusok és elkötelezett hírességek visszaemlékezései és gondolatai törik meg (többek között Bill Clinton, Wynton Marsalis, Sonny Rollins, Common, Carlos Santana, Wayne Shorter, Kamasi Washington, McCoy Tyner, Reggie Workman), miközben Coltrane szövegeit Denzel Washington narrációjával hallhatjuk.

A film hangulatát meghatározza, hogy kizárólag Coltrane zenéjét hallhatjuk benne:

közel 50 felvételt válogattak ki az életmű minden szakaszából. Az élet- és kortörténetbe nyert betekintés, a zenésztársak és kultúrtörténészek értő magyarázatai mindannyiunknak segítenek megérteni, hogy miről is szól az Alabama vagy az A Love Supreme.

Az egybehangzóan lelkes kritikák szerint

a fesztiválkedvenc film egyaránt szól azokhoz, akik most ismerkednek a jazz-zel, és azok számára is különleges élmény, akik jól ismerik az életművet.

Magyarországra az Uránia Nemzeti Filmszínház és a BUDOKU szervezésében jut el a film – exkluzív vetítés keretében. A vetítést követően a hazai jazz legfiatalabb generációjához tartozó, ám a budapesti klubokban jól ismert The Best Bad Trip-pel és a magyar színpadokon ismét egyre többször fellépő Szelevényi Ákossal idézik meg Coltrane szellemét.